Panaszok

2020.07.08. 11:39

A csatornázási munkálatok kellemetlenséggel járnak

Folynak Biharon a víz- és csatornahálózatot felújító munkálatok. Vannak, akik panaszkodnak a kivitelezőre, hogy hanyag munkát végez, a polgármesteri hivatal vezetői azonban fogadkoznak, hogy mindent visszaállítanak eredeti állapotába a munkálatok végeztével.

Fotó: Pap István

Pap István

A bihari Gáspár András utcán lakó A. János olvasónk kereste meg szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy a víz- és csatornahálózatot kiépítő cég mindent tönkretett a portája előtt, és úgy vonult el a munkálat helyszínéről, hogy nem állította helyre az okozott kárt. „Több mint három hónappal ezelőtt egy reggel ideállítottak, mikor esett az eső, és mindent széttörtek. A ház előtt álló három fát megnyirbálták, mondván, hogy hogy ne karcolják az ő gépeiket. Utána feltörték a térkövet, majd miután végeztek, a térköveket úgy hagyták, az árkokat sem tömték be jól. Az utcafront darált kővel volt leszórva, azt felszedték, aztán hoztak rá sódert” – sorolta a kifogásokat. A panaszos felidézte, hogy a munkálatok során több kellemetlenséget is el kellett szenvedjen ő, és az utcában lakó több más család is: „a régi vízvezetéket kétszer, háromszor elszakították, emiatt a rendszer megtelt mocskos vízzel, és a házban a szűrőberendezést kétszer le kellett cseréljem”.

Elvárások

A. János a továbbiakban elmesélte, hogy már legalább egy hónapja nem látott egyetlen munkagépet sem a Gáspár András utcában, ezért gondolta azt, hogy itt lényegében befejezték a munkát. Többször is a polgármesteri hivatalhoz, valamint a kivitelező Dumexim cég képviselőihez fordult annak tisztázása érdekében, hogy mikor állítják vissza a portája előtt az eredeti állapotokat. Mint mondta, a polgármesteri hivataltól hónapok óta csak ígéreteket kapott erre vonatkozóan, de a cégtől még csak azt sem, ezért döntött végül úgy, hogy a sajtóhoz fordul. A. János elvárása világos: „Azt szeretném, ha visszaállítanák az eredeti állapotokat, mert tudomásom szerint úgy kell visszaadni a területet, ahogy megkapták. Vagyis a térköveket tegyék le, a mélyedéseket töltsék ki földdel, szedjék ki a követ, amit ide szórtak, és cseréljék ki darált kőre”.

Alapfeltétel a helyreállítás

Megkerestük az ügyben Nemes Ferencet, Bihar község alpolgármesterét, aki azt mondta, hogy a Gáspár András utcai munkálatok még folyamatban vannak, egyes csatornaaknákat meg kell emelni, az esőzések miatt megsüllyedő területet folyamatosan fel kell tölteni. A továbbiakban hangsúlyozta: „Addig nem is vesszük át a munkát, amíg az eredeti állapotokat vissza nem állítják, ez mindenhol alapfeltétel”. Az alpolgármester kifejtette, hogy mindenféle nehézséggel találkoztak a munkálatok során. A gázszolgáltató vállalat munkatársai detektorral kirajzolták, hogy hol halad a gázvezeték, de az ásáskor kiderült, hogy a pontos helye akár egy méterrel is eltért a kijelölt nyomvonaltól, ezért ásáskor eltörték a gázvezetéket, és az esőzések is nehezítették a munkálatot. „Az emberektől sokszor elnézést kértem, és kértem őket, hogy legyenek egy kis türelemmel, mert ez nem olyan munka, ami két nap alatt meg tudunk csinálni” – fogalmazott Nemes Ferenc, aki végezetül kijelentette: „amikor a Gáspár András utca teljesen készen lesz, akkor következnek a helyreállítási munkálatok; újraöntjük azokat a hidakat, amelyeket elvágtak, ott, ahol térkövek voltak, azokat újrarakjuk, illetve a vízvezető árkoknak a kiásása is mindenhol megtörténik.” Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a helyreállítási munkálatokat a községben mindenhol elvégezték, ahol már befejeződött a csatornázási munka.

Borítókép: a víz- és csatornahálózat-felújítási munkálatok után: az eredeti állapotok visszaállítását várja olvasónk a kivitelezőtől

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában