Riasztások

2020.06.16. 09:57

Viharkárok Bihar megyében

Bihar megyére is lecsapott az ,,ígért” vihar vasárnap, a károk elhárításáért a tűzoltók feleltek.

Vasárnap délután három óra körül a tűzoltók egy kigyulladt csűrhöz szálltak ki Alsófeketevölgyre (Valea de Jos). Leégett a csűr tetőjéből két négyzetméternyi terület és egy tonna széna. A tüzet egy villámcsapás okozta. Este 21–23 óra között vizet szivattyúztak ki házak pincéjéből és alagsorából Alsóbiharkristyóron (Criștioru de Jos), illetve Nagyváradon is több utcában. Hegyközkovácsiban (Cauaceau) egy fa dőlt az úttestre. A vasárnap délutáni és esti esőzések, viharok nem okoztak személyi sérülést.

Riasztások

Instabil lesz az időjárás a következő napokban is. A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleményben értesíti a lakosságot, hogy június 16., 10 óra, és június 18., 10 óra között sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben az instabil időjárás miatt. Továbbá áradás miatt ugyancsak sárga jelzésű figyelmeztetést adtak ki június 16-án, 16 óráig a Sebes-Körösre és a Fekete-Körösre is.

Óvintézkedések

Áradásveszély idején érdemes tájékozódni arról, hogy az adott területen mekkora a veszély, tudatja az ISU. A pincéket, alagsorokat szigeteljék megfelelően. Érdemes ,,falat” építeni a ház köré, hogy ne folyjon be víz. Takarítsák ki a sáncokat és vízelvezető csatornákat. Vegyenek részt a településükön szervezett gyakorlatokon, hogy felkészüljenek az esetleges vészhelyzetekre.

Áradásveszély esetén figyeljék a friss híreket. Amennyiben szükséges elhagyni a lakást, kövessék a hatóságok utasításait, illetve amennyiben ez nem jutott el önökhöz, keressenek egy magas pontot akár a házban, akár a közelben, amíg a mentőegység megérkezik. Ha úgy tűnik, hogy erre még van idő, a felső szintekre, padlásra vigyék fel a fontosabb dolgaikat. Kapcsolják le a villanyórákat, generátorokat. Zárják be az ablakokat, ajtókat, vigyék biztonságos helyekre állataikat. Áradás esetén ne üljenek személyautókba: már 20 centiméteres vízben sem működik rendesen a gépkocsi, 40 centiméteres vízben már lebegni kezd és 60 centiméternél a víz elsodorja az autót.

Erős szél, vihar esetén ne menjenek instabil elemek közelébe, próbáljanak biztonságos helyre behúzódni, amennyiben az utcán tartózkodnak. Ha otthon vannak, zárjanak be minden nyílászárót, minden elektronikus eszközt zárjanak el és áramtalanítsák a lakást, házat. Az autóikat lehetőleg fedett helyre parkolják, de semmiképpen sem fák alá, vagy fák, oszlopok közelébe.

Borítókép: a károk elhárításáért a tűzoltók feleltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában