Megemlékezés

2020.06.18. 09:32

Szűk körben emlékeztek az idén Biharfélegyházán

Ciucur Losonczi Antonius

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is megemlékeztek Biharfélegyházán arról, hogy 1784. június 14-én teljesen leégett a település. A koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket betartva ezúttal csak szűk körben (Szabó Zsolt lelkipásztor, Rinyi Béla gondnok, Kelemen Zoltán polgármester és Kerecsenyi Imre alpolgármester) hajtottak fejet a templomkert egyik szegletében néhány évvel ezelőtt felállított emlékműnél.

A helyi krónika, legenda szerint a vészt egy özvegyasszony okozta, aki tüzet gyújtott a szérűn, de a lakosok nem haragudtak rá, illetve hibáztatták őt, mert az akkori felfogás szerint Isten csapásaként, büntetéseként vagy figyelmeztetéseként értelmezték a történteket. Ugyanakkor kisebb csodának tartották, hogy a fényes nappal, délben pusztított tűz emberáldozatokat nem követelt.

Abban az időben egyébként a református vidéknek számító Biharfélegyházán volt az esperesi székhely, így nemcsak a templom és a parókia épülete, hanem az egyházmegye irattára is egészen megsemmisült, gyakorlatilag mindent a nulláról kellett elkezdeni. A torony 1800-ban lett kész, míg a mostani templom tíz éven keresztül, 1827 és 1837 között épült. Jelenleg 740 tagja van a Biharfélegyházi Református Egyházközségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában