Megújulás

2020.06.17. 09:15

Szépül a váradi városháza tornya

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Nemsokára dél – jelzi súlyos kattogással a toronyóra hatalmas mutatója. Fölötte fenyegetően lebegnek a sötétebbnél sötétebb esőfelhők, azon tanakodva, mikor sújtsanak le erre az izgő-mozgó városra. Az óra alatt pedig apró emberkék járkálnak fel-alá, valamin nagyon dolgoznak. Mint tudjuk, jó néhány munkálatot kényszerült szüneteltetni az önkormányzat, a városháza tornyának rehabilitációja azonban halad tovább, a munkások egyre feljebb és feljebb kerülnek az állványokkal, közeledve az órához, amelyet egyelőre még nem takarnak el a lécek.

A városháza terveit ifj. Rimanóczy Kálmán készítette el, az épület megnyitóját pedig 1904-ben tartották. A felújítási munkálatokat tavaly augusztusban kezdték el, a kivitelezőknek másfél év áll rendelkezésükre. A Városháza tornya a hivatal Körös (Tudor Vladimirescu) utcai részén található, közel 50 méter magas. Négy fő szinttel rendelkezik, ebből 3 panoráma kilátást biztosít a városra.Az első szinten található a torony órája is, amely egész órakor zenével jelzi az idő múlását. Az óra a huszadik század elején, 1904-ben Mezey Dezső órásmester műhelyében készült. A toronyóra négy részből áll, számlapokból, amelyek az óra minden oldalán megtalálhatóak. Az elülső számlap, amely a Sebes-Körös irányába mutat, vastag üvegből készült, úgynevezett tejüvegből, ez hátulról van megvilágítva. 1944-ben, a háború után a számlapokat kicserélték. A toronyóra mindkét világháborút átvészelte, a hivatal tetejét és a torony falát 1917-ben és 1944-ben tűzvész tizedelte. A torony óraszerkezete máig őrzi az 1944-ben kapott golyótalálatok nyomait – derül ki az önkormányzat ismertetőjéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában