Terepszemle

2020.06.25. 10:00

Rengeteg a szemét a Pece medrében

Pikó Stefánia

A Pece-parti fakivágások kapcsán nyilatkozott a sajtónak a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője, Ionel Avrigeanu, elmondva: az igazgatóság egyetlen hibája, hogy nem vágta ki korábban azokat a fákat. „Ott fogunk fákat ültetni, ahol az nem ütközik törvénybe” – fogalmazott. Ionel Avrigeanu szerint a szóban forgó fák vadon nőttek, és már jó 4–5 évvel ezelőtt ki kellett volna vágni őket, hogy a törvénynek megfelelően „tiszta” legyen a partszakasz. Ahogyan már korábban is elmondták, a vízmeder szélén növő fáktól azért is kell „megtisztítani” a terepet, mert a sűrű növényzettől a munkások nem férnek hozzá a vízhez, így nincs, ahogy kitakarítsák azt. Ebben az időszakban rengeteg szemetet, lerakódást találtak a Pece vizében, így most nagy hangsúlyt szeretnének fektetni ennek karbantartására, annak érdekében, hogy a nagy esőzések ne jelentsenek áradásveszélyt a városban.

Az igazgató ugyan azt ígérte, hogy a kivágott fák helyett újakat ültetnek majd oda, ahol ez nem törvénytelen, de amikor ennek részleteiről kérdezték, nem tudott semmilyen hasznos információval szolgálni. Azt már tudják, hol folytatják a fakivágásokat (a Făgăraşului utcán), de arra nincsenek tervek, hogy hogyan pótolják majd a veszteséget.

A témához többen hozzászóltak. Volt, aki megemlítette, hogy az efféle „tisztogatást” a Ghillányi úton kezdték tavasszal, azóta el is tűntek onnan a vadkacsák.

Ottjártunkkor, szerda délben is éppen a Pece medrét tisztították az említett partszakaszon, így láthattuk, mennyi hulladékot, illetve lerakódott iszapot takarítanak el. Számtalan gumiabroncs, söröspalack, műanyag zacskó hevert a parton, fasor híján pedig jóval kietlenebbnek, lehangolóbbnak tűnt a táj. A látottak alapján tagadhatatlan, valóban nem árt, ha foglalkoznak a partszakasszal, viszont biztos sokan örülnének, ha mielőbb megszületne az említett ültetési, „szépítgetési” terv. A Pece melletti sportpályákon nagyon sok fiatal kosárlabdázott, vagy egyéb sporttevékenységet folytatott, biciklizők is akadtak a patak menti kerékpárúton, árnyék azonban közel s távol nem volt, így fontos volna, ha mielőbb megoldást találnának, hiszen közeleg a nyári kánikula.

Borítókép: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában