Képességvizsga

2020.06.18. 09:13

Matematikával folytatódott a vizsga

A matematikával folytatódott tegnap a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája.

A valószínűsíthetően megszerzett pontszámokat mérlegelték, számításaikat egyeztették szerda délelőtt a matematika vizsgáról kiérkező nyolcadikos diákok a nagyváradi Ady Endre Líceum előtt több más társukhoz hasonlóan. A mértan és számtan feladatok mellett a háromtételes feladatlapon többek között a vizsgázók diagramleolvasási képességét is felmérték. A megkérdezett diákok közül volt olyan, aki viszonylag nehéznek, de odafigyeléssel megoldhatónak tartotta a feladatokat, mások kellemesen csalódtak, mivel nehezebbre számítottak.

Az oktatási minisztérium által megszabott ütemterv szerint ma anyanyelvből adhatnak számot tudásukról a kisebbségekhez tartozó diákok a képességfelmérő keretében. Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton ismertetik.

A hétfői román nyelv és irodalom vizsgát követően az országos összesítés során kiderült: Bihar megye a harmadik helyen áll a vizsgán meg nem jelenő diákok számát illetően. Országos szinten az első próbatételről 11.500, vizsgára feliratkozott diák hiányzott, Bihar megyében ez a szám 591, vagyis a végzős diákok 11 százaléka. Országszerte 166 diák van otthoni elkülönítésben, 18 végzős pedig kórházban van a koronavírus-járvány miatt. A legtöbben Iași (867) és Bákó megyében (630) hiányoztak.

Rendhagyó körülmények

Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó körülmények között zajlanak az országos vizsgák, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendeletben szabta meg, milyen szabályokat kell betartani a vizsgaközpontokban.

A tanügyminisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 – is, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 15-e és 18-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 19-én 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5–8. osztály tanulmányi átlaga adja.

Borítókép: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában