nyolcadikos vizsgázók

2020.06.16. 09:48

Különleges körülmények között zajlik idén az országos felmérő

„Sok sikert, csillagok!” – ez az az aszfaltfelirat várta a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium bejáratánál az iskolába visszatérő nyolcadikos vizsgázókat az országos felmérő első napján.

János Piroska

Ha a csendesen szitáló eső félig-meddig el is mosta a jókívánságot, a jó eredményeket remélhetőleg nem fogja. A vizsgáról kiérkező diákokat kérdezve volt, aki „rossznak” minősítette a tételeket, volt, aki közepes nehézségűnek észlelte, de mindegyik feladathoz írt valamit, és olyanok is akadtak, akik számára az elképzeléseikhez képest nem is volt olyan nehéz, illetve csak egyes részei – például az ismeretlen szöveg értése – jelentett nehézséget.

Az idei vizsgák különleges körülmények között zajlanak, a diákok az írásbeli alatt maszkot kell viseljenek. Ez egyeseknek kényelmetlen volt, mások pedig a felkészítő órák során elég jól hozzászoktak, így a vizsgára már nem jelentett különösebb gondot – kaptuk a válaszokat a diákoktól. A román nyelv és irodalom vizsgán a diákok két ismeretlen szöveget kaptak: az első tételben egy szépirodalmi mű részletét (Sorin Titel: Zborul), a második tételben pedig egy, Traian Vuiáról szóló, ismeretterjesztő jellegű szöveget kaptak. A szövegértési és nyelvtani feladatok mellett a diákoknak igazolniuk kellett az első szövegrészlet epikai műnemhez való tartozását, míg a második tétel B feladatában egy 150–300 szavas fogalmazást kellett írniuk egyik kedvenc időtöltésük alatt történt eseményről. A sokak számára talán legnehezebb román nyelv és irodalom vizsgát szerdán a matematika követi, csütörtökön pedig a magyar nyelv és irodalom zárja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában