Megállapodás

2020.06.26. 15:51

Egyezmény a püspöki palota kertjének használatáról

A váradi önkormányzat is hozzájárul anyagilag ahhoz, hogy a polgárok előtt nyitva álljon a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség nemrég felújított parkja.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség tíz évre szóló egyezményt köt a váradi önkormányzattal arról, hogy a püspöki palota kertjének nyitva tartásáért cserébe a város anyagilag járuljon hozzá a nemrég teljesen felújított park karbantartásához. A Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén szavazta meg az erről szóló határozat-tervezetet. A megállapodás értelmében a nagyváradi önkormányzat évente maximum 100 ezer lejt fizet a római katolikus püspökségnek, mely ezt a pénzt kizárólag csak a park karbantartására fordíthatja. Ha az éves karbantartás ennél nagyobb összeg, akkor a többletet a püspökség saját forrásaiból pótolja ki, ha pedig kevesebb, akkor a polgármesteri hivatal csak a konkrét karbantartási költséget fizeti ki, a százezer lejig fennmaradó összeget nem kapja meg a püspökség. Ugyancsak a város biztosítja a közbiztonságot és a rendet is a parkban, és a város költségét terheli a park közvilágítása is. A püspökség a maga során vállalja azt, hogy karban tartja a parkot, illetve a százezer lejt meghaladó karbantartási költségeket saját forrásból biztosítja, továbbá vállalja azt, hogy éjszaka bezárja, napközben pedig nyitva tartja a park kapuját, és együttműködik a várossal, illetve a helyi rendőrséggel a közrend fenntartása érdekében. Egyébként az idei évben a város csak ötvenezer lejt utal át a püspökségnek. Az elfogadott javaslat szakjelentése kiemeli, hogy ezt a pénzt a város nem a vallási felekezeteknek nyújtandó éves keretből utalja át a püspökségnek.

A püspöki palotából, a bazilikából és a Kanonok-sorból álló épületegyüttes Romániában a legjelentősebb barokk épületkomplexum, és európai szinten is számottevő értéket képvisel. A nagyváradi önkormányzat 2004-ben kötött egyezményt a püspökséggel az egykori múzeumkert használatáról, amely azonban lejár. A szakjelentésben olvasható, hogy a püspökség újíttatta fel a parkot, melynek közösségi használatáért kért anyagi hozzájárulást a várostól. A püspökség eddig is nyitva tartotta a kertet a polgárok előtt, szabadtéri koncerteket is szerveznek itt, és azt is tervezi az egyház, hogy magában a püspöki palotában kulturális központot alakít majd ki, amely szintén nyitva áll majd a nagyközönség előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában