Érettségi 2020

2020.06.25. 08:26

A kötelező tantárgyból érettségiztek

A harmadik vizsganapot is „kipipálhatják” az érettségiző diákok: szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból adhattak számot tudásukról.

Bihar megyében a 4343 diák közül 3071 matematikából, 1272 történelemből iratkozott a vizsgára, közülük 4179 tanuló jelent meg a tegnapi megmérettetésen. Ezúttal sem észleltek 37,7 foknál nagyobb testhőmérsékletet egy diáknál sem, viszont három tanulót csalási kísérlet miatt kizárták, ők a következő két vizsgaszesszióban sem vehetnek részt. Egy diákot a margittai Octavian Goga Főgimnáziumban, egyet a tenkei Nicolae Jiga Elméleti Líceumban, egyet pedig a váradi Onisifor Ghibu Főgimnáziumban zajló vizsgáról zártak ki.

Szerdán a diákok matematikából, illetve történelemből vizsgáztak. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból kilépő diákok többségének előbbi tantárgyból kellett számot adnia, a megkérdezettek leginkább a harmadik tételt tartották nehéznek. Popovici Tünde matematikatanár elmondása szerint is ez volt egy kicsivel nehezebb a többi tételnél, több odafigyelést igényelt, ám megoldható volt. A tételeket összességében teljesíthetőnek tartotta a diákok számára.

A történelemből vizsgázók az első tételben Moldva és Havasalföld egyesülésével kapcsolatos szövegrészleteket kaptak, amelyhez leginkább szövegértési feladatok kapcsolódtak, a második tételben Hunyadi János törökök elleni harcáról, illetve nándorfehérvári (Belgrád) diadaláról szóló szövegrészlet állt alapul a megadott kérdésekhez, a harmadik tételben pedig a huszadik századi Románia politikai gyakorlatáról kellett írniuk egy kétoldalas esszét.

Az eredményeket június 30-án 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és a bacalaureat.edu.ro honlapon. A jegyeket a nevek feltüntetése nélkül ismertetik. Az óvásokat ugyanaznap 16 és 20 óra között, illetve másnap, július elsején 8 és 12 óra között lehet benyújtani, elektronikus úton is. Az óvások utáni végleges eredményeket július 5-én teszik közzé. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Borítókép: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában