Jó arány

2020.05.20. 09:00

Sok fát ültetnek az idén Nagyváradon

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásai szerint 2008-tól napjainkig 28.705 fát ültettek el és 7915-öt vágtak ki a város területén, vagyis tizenkét év alatt háromszor annyi fát ültettek, mint ahányat kivágtak.

Ez önmagában véve mindenképpen jó arány, de mégis elmarad a helyi önkormányzat vonatkozó szabályzatában rögzített előírástól, miszerint minden kivágott fa után öt csemetét kell elültetni. Az önkormányzat által nemrégiben kiadott tájékoztatás szerint a fakivágásokat a városban zajló beruházások és infrastrukturális fejlesztések miatt kellett elrendelni, továbbá csak a beteg, korhadt, illetve a testi épséget és az anyagi javakat veszélyeztető fákat vágták ki az elmúlt években. Faültetés szempontjából az elmúlt tizenkét év során a legsoványabb évek 2009, 2016 és 2017 voltak, amikor mindössze kétszáz körüli volt az elültetett fák száma. A pozitív végletet 2008 és 2012 jelenti, mely években mintegy ötezer fát ültettek el a város területén.

Növekedés

A város zöld katasztere szerint 2009 óta 510 hektárról 534-re nőtt a zöldövezetek területe, és az évek során több ilyet létesítettek, illetve létesítenek, ezek a következők: Olaszi, Szőllősi, Szálka-, Tokay-, Adona-park, a Xenopol utcai, a Goga utcai, a Csehi úti és a Ion Bogdan utcai park, a várkert park, a szilvási piknikövezet, a Körös-parti szabadidő övezet a Szováta utca mentén, a Pece-parti katonai útnál lévő kis zöldövezet és a Szent László téri zöldövezet, amelyek mellett további több mint 150 zöldövezet-kialakítás történt a lakónegyedekben. Nemrégiben mintegy 3500 fát ültettek el a Tineretului negyedben. Ebben az időszakban tizenkét hektárnyi zöld területet alakítanak ki a városban mintegy nyolcmillió euróból: a Barcăului, a Veteranilor, a Soarelui, a Ion Bogdan utcai és a Grigorescu lakónegyedbeli zöldövezetekről van szó. Ezekben mintegy 1400 nagy és közepes méretű fát, illetve körülbelül 16.400 cserjét ültetnek el. Az első három említett helyszínen már meg is történt, vagy most zajlik az ültetés, míg a Grigorescu negyedben és a Ion Bogdan utcai zöldövezetben ősszel fogják elültetni a fákat. Mindemellett további ezer nagy méretű fát ültetnek el, amihez még hozzáadódik 65 hektárnyi terület erdősítése, amelyet az önkormányzat az Erdészeti Őrséggel közösen végez majd el.

Borítókép: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában