Ügyintézés

2020.05.19. 09:18

Roham a hivatalokban

Több mint száz váradi polgár, főként idősek tolongtak a nagyváradi városháza bejáratánál, hogy bejussanak az épületbe, és elintézzék különböző ügyeiket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Szükségállapot helyett veszélyhelyzet van Romániában, ennek megfelelően bizonyos feltételek mellett újra beindulhatott az ügyfélfogadás a különböző hivatalokban, intézményekben. Hétfőtől a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal is várta az ügyes-bajos dolgaikkal a városházára menő polgárokat. Mivel a veszélyhelyzet kevésbé szigorú előírásokat tartalmaz – például immár a településen belül a nap bármelyik órájában bárhova ki lehet menni –, ezért a városházát is gyakorlatilag elözönlötték a polgárok a reggeli órákban. Már reggel nyolckor legalább ötven személy állt sorba az épület Városháza utcai bejárata előtt, és várta, hogy beengedjék. Anca Sas Grama, a polgármesteri hivatal szóvivője lapunknak elmondta, hogy körülbelül tíz óráig volt nagyobb tömeg a városházán, az érdeklődők nyolcvan százaléka idős ember volt, árulta el, de mint hozzátette, nemcsak a városházán, hanem a városban működő többi intézménynél, és például a bankoknál is sorba kellett állni, mert annyian voltak az ügyüket intézni akaró emberek. Megtudtuk tőle azt is, hogy a városházát felkereső emberek nagy része adót és illetéket jött befizetni, egyszóval nem sürgős ügyekkel keresték fel a hivatalt.

Miért volt nagy sor?

A tegnapi ügyfélfogadási program kezdetén nemcsak a polgármesteri hivatal ügyfélfogadó termében, a piramisban volt nagy sor, hanem a városházán működő DIGI és CEC munkapontoknál is. „Nem világos, hogy ezeknél az irodáknál miért alakultak ki sorok, hiszen a városban több helyen eddig is nyitva voltak a CEC és a DIGI munkapontok” – fogalmazott Anca Sas Grama. Aláhúzta azt is, hogy a hivatal munkatársai igyekeztek odafigyelni arra, hogy az emberek betartsák a legalább a másfél méteres távolságot, annál is inkább, mert a városháza főbejáratánál most felújítási munkálatok zajlanak, az oldalsó bejárat pedig meglehetősen szűk, „de így is voltak, akik nem tartották be az előírt távolságot” – tette hozzá.

Maszkvásárlás

A bejáratnál megmérték az emberek lázát, és csak ezt követően engedték be őket az épületbe. A sajtószóvivő kérdésünkre válaszolva megjegyezte, hogy sem az elmúlt két hónapban, sem a készenléti állapot bevezetése óta nem kellett még senkit, sem ügyintéző polgárt, sem alkalmazottat hazaküldeni azért, mert lázas volt, vagy mert a betegség jeleit mutatta volna. Az emberek az épület előcsarnokában felállított asztalnál vásárolhattak maszkokat a körülményekhez képest nagyon kedvező, 1 lej 50 banis áron, ezért voltak, akik több maszkot is vettek. De mint Anca Sas Grama megjegyezte, az emberek alapvetően ügyintézés végett jöttek a városházára, nem pedig azért, hogy itt olcsóbban juthassanak hozzá maszkokhoz. Végezetül a sajtószóvivő elmondta: „Tudtuk, hogy ez lesz, láttuk, hogy a forgalom is nagyon megnőtt. Mi meghosszabbítottuk a befizetési határidőket június végéig, működik az online ügyintézés is, de nem fordíthatjuk vissza az embereket, ha már eljöttek a hivatalba. Amíg a szükségállapot tartott, elküldhettük azokat, akik eljöttek a városházára, de most már nem utasíthatjuk el őket” .

Táv-ügyintézés

Nem véletlen, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tegnap ismét közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy június 30-ig meghosszabbította az adó- és illetékbefizetési határidőt, hogy ezzel is elejét vegyék a sorok kialakulásának a városházán. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adókedvezmény is jár azoknak, akik június 30-ig kifizetik a telek-, ingatlan- és gépjárműadójukat. Aki a világhálón egyenlíti ki adókötelezettségét, nyolc százalékos adókedvezményt kap, aki más kifizetési módot részesít előnyben, négy százalékos adókedvezményben részesül. Szintén június 30-ig hosszabbították meg a jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok, valamint a magánszemélyek tulajdonában lévő nem lakhatásra használt ingatlanok értékbecslő jelentéseinek benyújtási határidejét. Ez a határidő is március 31. volt eredetileg. A polgármesteri hivatal közleményében továbbra is az online ügyintézést javasolja a polgároknak, annak ellenére, hogy hétfőtől megnyílt a városháza ügyfélfogadási terme. A polgárok figyelmébe ajánlja a közlemény a Ghișeul Online nevű ügyintézési platformot, ahol számos szolgáltatás elérhető: ki lehet fizetni a helyi adókat és illetékeket, a parkolási bérleteket, be lehet nyújtani az adóbevallásokat, és le lehet kérni az adóigazolásokat, ki lehet váltani a nehézgépjármű-forgalmi engedélyt stb. Az említett platformra fel lehet lépni csupán a személyi szám vagy adóazonosító szám alapján bejelentkezés nélkül is, ez esetben azonban bizonyos szolgáltatásokhoz nem lehet hozzáférni, míg bejelentkezéssel elérhető a fentebb felsorolt összes lehetőség. A polgármesteri hivatal azt javasolja a polgároknak, hogy használják az alternatív kommunikációs eszközöket: a különböző beadványaikat küldjék el postán vagy villanypostán a primarie@oradea.ro e-mail címre, kommunikálhatnak telefonon a 0259/437-000 számon és faxon a 0259/437-544 számon, illetve használhatják az „Oradea City Report” mobil applikációt, valamint az internetes banki szolgáltatásokat is.

Borítókép: a zsúfolt városháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában