Szesszió

2020.05.13. 12:26

Online vizsgáznak a nagyváradi PKE hallgatói

Az egyetemisták számára hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak, a világjárvány pedig erre a különben is gondterhelt periódusra is kihatással van. Pálfi József rektortól arról érdeklődtünk, hogyan fog zajlani a szesszió a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Forrás: partium.ro

János Piroska

Az online oktatást az online vizsgáztatás váltja fel a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. „Egyetemünkön több platformon sikerült elérni hallgatóinkat, eljuttatni számukra a tananyagot, ugyanezeket a platformokat fogjuk a vizsgáztatás során is használni. A vizsga lehet szóbeli vagy írásbeli. Az egyik a Moodle rendszer, mely rendelkezésünkre áll. Ez az ismeretek ellenőrzésére kiváló lehetőséget nyújt. Egy tesztet generál, vagy egy tesztet tölt fel a tanár, melyet elküld a rendszer a hallgatónak a megadott vizsgaidőpontban, a diáknak pedig a megadott időkorláton belül van lehetősége arra, hogy kitöltve visszaküldje. Sokan a Google Meeten keresztül fognak szóbeli vizsgát tartani, ott az okos-táblát is csatlakoztatja az oktató, kérdez, leírja a példát, a diák látja, válaszol, ez így nagyon interaktív vizsga tud lenni” – nyilatkozta lapunknak Pálfi József rektor, aki hozzátette: a Skype, Messenger, illetve a Whatsapp alkalmazásokon keresztül is lehetséges a vizsgáztatás. „Van, aki dolgozatot, esszét irat a diákokkal, s azt e-mailen kell elküldjék. A mai online világban, azt kell mondjam, hogy ezt is sikerült könnyen megoldani” – fűzte hozzá.

A PKE-n alapvetően minden oktató megtalálta a számára megfelelő platformot, ahol kapcsolatot tud tartani a hallgatókkal. Egyetlen diák részéről sem érkezett olyan jelzés, hogy nem tud csatlakozni, vagy nem tudja megoldani az órán való részvételt, így a vizsgákon sem valószínű, hogy probléma merülne fel – mondta dr. Pálfi József.

Elmaradt szakmai gyakorlat

A PKE-n is – más egyetemekhez hasonlóan – vannak olyan szakok, ahol szükséges a szakmai gyakorlat. „Minden szakon megoldjuk a szakmai gyakorlat kérdését, több szak esetében a nyári szünetben kerül erre sor. A kollégák ügyesen és hatékonyan megoldották ezt a tanítóképzőn is: hétről hétre előkészít minden hallgató egy óratervet, amit a tanárral együtt kielemeznek. Mikro-tanítást, online-óratartást szerveznek a kollégáknak” – kaptuk a választ arra a kérdésre, hogy okoz-e valamilyen problémát a hallgatók számára az elmaradt szakmai gyakorlat.

Államvizsga és TDK

Az államvizsga előtt álló hallgatók számára kötelező a nyelvvizsga, és bár vannak olyanok, akik ezt a próbatételt már maguk mögött tudhatják, a májusi vizsgalehetőség is adott. Ezt a jelen helyzetben online formában szervezik meg. A részvételhez a vizsgadíj befizetése is online fog történni, mint megtudtuk, a jelentkezési lap kitöltése, valamint a személyi fénymásolat beküldése révén lesz érvényes a jelentkezés.

A hagyományosan június végén, július elején megszervezendő államvizsga kapcsán is felmerül annak online térbe való átültetése. „Felelősen gondolkodó kollégáimmal már korábban elkezdtük kidolgozni a megfelelő stratégiát az államvizsga lebonyolítását illetően is. Tervezzük, szervezzük az online államvizsga módszertanát, ennek a kidolgozása zajlik épp. Amint az online oktatásra is olyan gyorsan és eredményesen átálltunk, bízom benne, hogy az államvizsga sem jelenthet majd problémát. Mielőtt azonban nyilvánvalóvá tennénk a mikéntet, előtte megvárjuk Bukarest május 15-ét követő döntéseit, lépéseit, és azt követően mi is publikussá tesszük a lebonyolítás részleteit” – nyilatkozta az egyetem rektora.

Emellett azonban már teljességgel bizonyos, hogy az idei, huszonharmadik alkalommal megrendezendő Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciát (PTDK) május 21–23. között online fogják megszervezni. „Ezt a konferenciát akár az államvizsga főpróbájának is tekinthetjük” – véli az egyetem elöljárója. A hivatalos megnyitót, amely során a rektor és a tudományos igazgató fogja köszönteni az érdeklődőket, május 21-én 10 órától az egyetem Facebook-oldalán élőben közvetítik.

Borítóképen: az egyetem új épülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában