Közszállítás

2020.05.18. 10:00

Közel négymillió lejjel csökken az OTL idei költségvetése

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) előrejelzései szerint a vállalat 3,7 millió lejes deficittel fogja zárni az évet.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) pénügyi helyzetét részletesen ismertető közleményt juttatott el a sajtóhoz a vállalat vezetősége, melyben először arról számolnak be, hogy milyen intézkedéseket hozott a vállalat a világjárvány elleni védekezésképpen. A közleményében az áll, hogy sűrítették az 1. és a 2. számú ipari parkokba haladó járatokat; minden busz és villamos olyan sűrűn jár, hogy a polgárok az érvényben lévő járványvédelmi előírások betartásával utazhassanak, és figyelemmel kísérték minden jármű kihasználtságát. Naponta fertőtlenítették a járművek utasterét mielőtt kihajtottak a remízből és akkor is, amikor a járművek befutottak a végmegállókba, továbbá az OTL által működtetett három autóbusz állomáson is; felszállás előtt megmérték az utasok lázát. Minden villamos- és buszvezető betartotta az összes járványvédelmi előírást, ennek eredményeképpen az OTL egyetlen dolgozója sem betegedett meg, tudatják.

Nagy veszteségek

A vállalat közleménye a továbbiakban a járvány okozta pénzügyi veszteségeket részletezte. A vállalat bevételei 3,7 millió lejjel estek vissza egy hónap alatt: 2020 márciusában 700 ezer, áprilisban 1,5 millió, májusban 1,3 millió lejjel kevesebb pénz folyt be a vállalathoz. Arra számítanak továbbá, hogy június-szeptember időszakban legalább 700 ezer lejjel kevesebb bevételük lesz a vakációs időszak miatt. További 1,1 millió lejes bevételkiesést vetítenek előre június-december időszakra azért, mert egyes gazdasági tevékenységek leállása vagy visszaesése miatt sokan nem fognak bérletet váltani, és további 1,2 millió lejjel kevesebb lesz az említett időszakban a jegyeladásokból származó bevétel, vagyis 2020 márciusa és decembere között körülbelül 6,7 millió lejjel kevesebb bevétele lesz az OTL-nek.

Intézkedések

A pénzügyi hiány valamelyes ellensúlyozása érdekében az OTL újraütemezte hiteleit, ami 2,4 millió lejes megtakarítást jelent, ezen kívül nyolcvan alkalmazottját kényszer-szabadságra küldte, így az ő béreiket az állami költségvetésből fizették, amiből az OTL-nek ebből 300 ezer lejes megtakarítása származott, és további 300 ezer lejt sikerült megspórolni az üzemanyag megtakarításokból. A kiadáscsökkentések teljes összege 3 millió lej, tehát az előrejelzett éves hiány 3,7 millió lej. Ezt a hiányt már nem fogják tudni lefaragni, áll a közleményben, mert a fertőtlenítőszerek és egészségügyi eszközök beszerzése kötelező, ráadásul egyes termékek ára megnövekedett, a karbantartási költségek és a cserealkatrészek árai is nőttek, a járatszámokat nem lehet csökkenteni, így a megtett kilométerekhez szorosan kapcsolódó béreket sem lehet csökkenteni. Ezért a vállalat elengedhetetlenül szükségesnek tartja az Európai Parlament és az Európai Parlament Tanácsának 1370/2007 számú, a közszállításra vonatkozó szabályzatának alkalmazását, mely pénzügyi kompenzációt ír elő a tömegközlekedési vállalatok számára annak érdekében, hogy ebben az időszakban biztosítani tudják a közszállítást.

Elektronikusan

Az OTL közleményében azt javasolja az utazó közönségnek, hogy ebben az időszakban elektronikus úton szerezzék be utazási igazolványiakat: bankkártyával a járműveken kihelyezett elektromos jegykiadók segítségével, SMS küldésével, vagy elektronikus bérletfeltöltéssel a www.otl.ro honlapon. A közlemény végén tudatják, hogy június elején hat Mercedes márkájú autóbusz érkezik Nagyváradra; a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködési Program keretében megvalósított közbeszerzés értéke 1,2 millió euró.

Borítókép: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában