Helyi közélet

2020.05.11. 09:05

Egyre több gyanús esetről hallani

Fotó: CATALIN SCHIPOR 0748939584

Pikó Stefánia

Egy nemrégiben történt furcsaságról mesélt lapunknak egy nagyváradi könyvelő, aki ragaszkodott az anonimitáshoz. A család egyik tagja szívrohamban hunyt el, Hunyad megyében. A férfi élettársát a kórházban arra kérték, hadd regisztrálják koronavírus miatt elhunyt esetként. A hozzátartozó természetesen értetlenkedve fogadta a kérést, és az első elutasítás után a kórház alkalmazottai tovább erősködtek, de a férfi élettársa ezt semmiképp nem engedte. „Pénzt nem ajánlottak neki, de már nem egyszer hallottam ilyet is. Konkrétan az egyik ügyfelem mesélt arról, hogy egy, a családjában történt haláleset kapcsán 500 eurót ajánlottak fel a hozzátartozóknak, hogy hadd regisztrálják koronavírusban elhunytként az illetőt. Ez viszont már szóbeszéd, csak abban vagyok biztos, ami velünk történt” – fogalmazott.

Szóbeszéd vagy sem, egyre több irányból érkeznek hasonló hírek, egyre több sajtóorgánum foglalkozik hasonló történetekkel. A Libertatea mélyen bele is ásta magát a témába egy, a szörényvári megyei kórházba szállított roma származású nő kapcsán, akit bár koronavírus miatt elhunytként, az 540. betegként jelentett be a helyi közegészségügyi igazgatóság, a hivatalos dokumentumok szerint tüdőgyulladásban szenvedett. A férje, aki már két éve jár dialízisre, alávetette magát a koronavírus-tesztnek, amely negatív lett. A férfi szerint, az ő egészségügyi állapotából kiindulva, már háromszor el kellett volna kapnia a fertőzést, és bele is kellett volna halnia, még a felesége előtt. A nő munkahelyén senki nem lett beteg azóta sem, és nem is produkálnak tüneteket, a családban, a szomszédságban pedig ugyanez a helyzet. A Libertatea egyébként feldolgozott már egy olyan esetet is, amely szintén Hunyad megyében, Körösbányán történt, de már olvashattunk efféléről Arad megyéből is. A kérdés már csak az, hogy miért és kinek az érdeke, hogy a koronavírusban elhunytak számát hamis esetekkel növeljék, hiszen azt gondolnánk, hogy talán fordítva, a halálesetek elhallgatásának több „értelme” volna, legalábbis érthető volna a motiváció, a valós probléma lekicsinyítése.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában