Vita

2020.05.11. 09:59

A váradi önkormányzatnak adott igazat a prefektúra, a civilek nem adják fel

Folytatódik a vita a nagyváradi lakótársulások ügyvezetői igazolásának megszerzésére vonatkozó helyi szabályzat kapcsán a Bihar Megyei Prefektúra és a Rogériusz Koalíció nevű civil szervezet között. A prefektúra a civil szervezet beadványának minden pontját elutasította, a civilek pedig az nem fogadták el az elutasítást.

Pap István

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Rogériusz Koalíció nevű, nagyváradi lakótársulásokat tömörítő civil szervezet több kifogást emelt a Bihar Megyei Prefektúrán a Nagyváradi Helyi Tanács által elfogadott 2020/229. számú helyi tanácsi határozat ellen. A tervezetről a tanács úgy szavazott, hogy nem tartották meg a közvitát, amelyet előzőleg egyébként maga a polgármesteri hivatal hirdetett meg. A szabályzat sürgősségi ügymenetben való megtárgyalását semmi nem indokolta, tehát a Rogériusz Koalíció szerint ki kellett volna várni azt, amíg meg lehet tartani a közvitát a tervezetről, a harmadik fő kifogás pedig az volt, hogy a szabályzat jogtalan hatáskört ad a polgármesternek, hiszen kimondja, hogy a városvezető felfüggesztheti vagy visszavonhatja a lakótársulási ügyvezetői tanúsítványt, amely dokumentum alapján el lehet látni ezt a feladatkört, holott ezt az igazolást csak a bíróság vonhatja vissza jogerős bírósági ítélettel.

A válasz

A prefektúra válaszában azzal utasítja vissza a civil szervezet egyik kifogását, hogy a szóban forgó szabályzat nem általános, hanem egyedi jellegű közigazgatási határozat, ezért nem kötelező közvitát rendezni róla, nyílt közmeghallgatást ugyanis csak általános jellegű közigazgatási határozat-tervezetekről kell tartani, de ezekben az esetekben is csak akkor, ha erre vonatkozó írásos kérelem van benyújtva. A prefektúra úgy ítéli meg, hogy a polgármester elrendelheti az igazolás felfüggesztését vagy visszavonását, mert úgy interpretálja a szabályzatot, hogy a polgármester a jogerős bírósági döntés nyomán teheti ezt meg, tehát nincs ellentmondás a lakótársulások működését szabályozó törvény és a helyi szabályzat között. Arra a felvetésre pedig, hogy mikor kell, illetve lehet egy tervezetről szavazni, a prefektúra azt válaszolta, hogy nincs hatásköre annak megítélésében, hogy egy önkormányzat mikor tűz napirendre egy-egy határozattervezetet. Végezetül a prefektúra azt javasolja a Rogériusz Koalíciónak, hogy amennyiben úgy ítélik meg, csorbult valamilyen joguk, akkor forduljanak az illetékes intézményhez jogorvoslatért.

A viszontválasz

A Rogériusz Koalíció május elején viszontválaszt küldött a prefektúrának. Ebben megjegyzik, hogy a tervezetről a közvita már meg volt hirdetve, tehát maga a váradi önkormányzat ítélte meg úgy, hogy ez egy normatív, nem pedig egyedi közigazgatási határozat. Ha a polgármesteri hivatal nem hirdette volna meg a közvitát, akkor ezt írásban kérte volna a Rogériusz Koalíció, teszik hozzá viszontválaszukban. A továbbiakban azzal érvelnek, hogy a közvitát végül a járványhelyzetre való tekintettel lefújta az önkormányzat, de mivel nem indokolta semmi a határozat-tervezet sürgősségi ügymenetben való elfogadását, ezért el kellett volna napolni a szavazást addig, amíg megtartották volna a közvitát. A Rogériusz Koalíció a továbbiakban jelzi, hogy a határozatnak már a címe – „szabályzat” – bizonyítja, hogy általános, nem pedig egyedi közigazgatási határozatról van szó. A civil szervezet emlékeztet arra, hogy két évvel ezelőtt a prefektúra a Rogériusz Koalícióval közösen támadta meg a közigazgatási bíróságon a vitatott szabályzatot, és akkor több kitételt sikerült is kiiktatni belőle. Megjegyzendő, hogy két évvel ezelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Ioan Mihaiu volt a prefektus, míg most a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Dumitru Țiplea tölti be ezt a tisztséget. Horvath Ioan, a Rogériusz Koalíció alapító tagja lapunknak elmondta, hogy várják a prefektúra válaszát a beadványra, és a bírósághoz fordulnak, amennyiben akkor is a civil szervezet számára kedvezőtlen válaszokat kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában