Mi van most?

2020.04.27. 09:27

Nem mindenki vetette alá magát a tesztelésnek a révi romatelepen

A külföldről hazaérkező családtagok miatt fertőzési góc alakult ki a révi romakolóniában. A hatóságok a fertőzöttek azonnali kórházba szállításával és közösségi teszteléssel akarták kezelni az előállt helyzetet, ez utóbbi akció azonban felemás sikerrel járt: az ottani lakóknak csak kevesebb mint a fele vetette alá magát a tesztelésnek.

Pap István

A részletekről Hasas János, Rév község alpolgármestere beszélt lapunknak, elmondva, hogy a mintegy ötszázas lélekszámú kolóniából mintegy százötven-kétszáz személy most is külföldön tartózkodik, a hazatérők családtagjai között pedig négy fertőzött személyt találtak. Őket kórházba szállították, és a helyi önkormányzat ezután kérte az illetékes intézményektől, hogy végezzék el a kolóniában a közösségi tesztelést, hogy kiszűrjenek minden fertőzött személyt.

Nem akarták

A kérés meghallgatásra talált, és a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), az élesdi és a váradi városi kórház orvosai és asszisztensei, a csendőrség és a rendőrség emberei csütörtökön ki is szálltak a romatelepre sátrakkal, a tesztgéppel, védőfelszereléssel stb., hogy elvégezzék a közösségi tesztelést, de a helyszínen kellemetlen meglepetés érte őket: a telep lakói egész egyszerűen nem akarták alávetni magukat az eljárásnak. „Hangoskodtak, tiltakoztak, mondván, hogy ők nem betegek, habár már négyen vannak közülük, akiknek pozitív a teszteredménye. Azt mondták, teszt helyett inkább zárják őket karanténba” – fogalmazott Hasas János, hozzátéve, hogy sehogy sem sikerült meggyőzni őket.

Újabb nekifutás

Az előállt helyzet nyomán a révi helyi operatív bizottsági ülésen azt kérték a megyei operatív törzstől, hogy zárják körbe a romatelepet, de a megyei bizottság azt a döntést hozta, hogy másnap, pénteken is találkozzanak a kolónia vezetőivel, hátha sikerül mégis jobb belátásra bírni az embereket. A pénteki egyeztetés eredménye az lett, hogy néhányan hajlandónak mutatkoztak arra, hogy alávessék magukat a tesztnek, ezért a következő napon, szombaton délelőtt ismét kivonult Révre a több tucatnyi ember a teszteléshez szükséges teljes felszereléssel. A telep lakói két csoportra oszlottak, mesélte az alpolgármester: a kisebbik, mintegy negyven fős csoportba álltak azok, akik akarták, hogy leteszteljék őket, a nagyobb csoportban pedig azok voltak, akik továbbra is ódzkodtak a művelettől. „Az orvosok elkezdték a tesztelést a kisebb csoporttal, és időközben a másik csoportból is jöttek át, mert látták, hogy nem halt meg senki attól, hogy váladékot vettek a torokból, illetve az orrból, és így délutánig százhuszonhét személytől sikerült mintát venni” – mondta az alpolgármester.

Mi van most?

Mint már említettük, a négy korábban már megfertőzött személyt jelenleg kórházban ápolják, a velük érintkezésbe került százkét ember pedig házi elkülönítésben van. A telep egészét nem zárták le, hanem a rendőrség két megfigyelőállást hozott létre, itt ellenőrzik azokat, akik ki-, illetve bejárnak a telepre. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy várják a tesztek eredményeit, az igazoltan fertőzött személyeket a betegség súlyosságától függően kórházba vagy karanténba szállítják. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy azoknak, akik elmulasztották a tesztelést az első két alkalommal, Réven most már nem lesz alkalmuk teszteltetni, ha netán időközben meggondolnák magukat, hiszen a több tucatnyi orvos, asszisztens, rendőr, csendőr kirendelése, ráadásul két alkalommal is, komoly költségeket jelentett. Hasas János végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, és akik lebonyolították a tesztelést.

Borítókép: közösségi tesztelés a révi romatelepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában