Premontrei

2020.04.01. 11:30

Mária-kegykép a premontrei széktemplom szentélyében

Fotó: Zsolt Geczi

Ciucur Losonczi Antonius

Ferenc pápa példáját követve, a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság Úri (Roman Ciorogariu) utcai széktemplomában Fejes Rudolf Anzelm apát, prépost-prelátus a torony alatti kápolnából a szentélybe, az oltár elé helyeztette a Keresztények Segítsége megtisztelő titulaturát viselő kegyképet. A préposti rendelkezés értelmében ezen a helyen fog maradni egészen a koronavírus-járvány végéig, hogy előtte legyenek elmondva azok a Mária-imádságok, amelyeket a járvány megszűnéséért szoktak végezni.

A prépostság Facebook-bejegyzése szerint a premontrei főpap választása azért esett erre a kegyképre, mert a rendi hagyományok értelmében a váradi pestis idején ezt hordozták körül a premontrei monostort körbevevő utcákon. A kép ma is fekete keretbe van foglalva, tulajdonképpen egy gipszdombormű üveg alatt, népies, naiv díszítéssel. A kegykép a Maria Hilfe-típusú ikonok családjába tartozik, díszítéséről ítélve a bodajki változathoz. A Szűzanya és a kis Jézus ruhája kék és vörös színű. Ilyen kék és vörös színű keresztek voltak azoknak a ruháján, akik a középkorban a pestis fertőzte vidékeken a halottakat összeszedték és közös sírba eltemették. A keresztény hagyomány törökverő erőt, a járványoktól és betegségektől való megszabadulást tulajdonít e kegyképcsaládnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában