Tudnivalók

2020.04.03. 09:33

Hogyan kérjenek a cégek bértámogatást?

Békési Csaba, a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója videóüzenetben tájékoztatja a bajba jutott cégvezetőket arról, hogyan kérvényezzék kényszerszabadságra küldött alkalmazottaik bértámogatását az ügynökségtől.

Pap István

Békési Csaba, az AJOFM igazgatója leszögezte, hogy az érintett cégek csak és kizárólag három dokumentumot kell elküldjenek az ügynökséghez: a kérvényt, a saját felelősségre tett nyilatkozatot, és a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak listáját. Mindezek a dokumentumok letölthetők az ügynökség honlapjáról, vagy az anofm.ro oldalról. Ez utóbbi esetében válasszák ki a Bihar megyei ügynökséget (jobbra fent a lefelé mutató nyíllal), majd az oldalon kicsit legörgetve nyomják meg az „Informatii documente si instructiuni pentru somajul technic” menüpontnál a „Detalii” (részletek) gombot. Mindhárom szükséges dokumentumot, a kérvényt, a nyilatkozatot és a listát töltsék le a saját számítógépükre, és ne a keresőprogrammal nyissák ki ezeket. A dokumentumok intelligens pdf-formátumban vannak, és ne is módosítsanak ezen a formátumon. A honlapon a végzettség táblázata segíti a cégvezetőket abban, hogy a megfelelő tanulmányi szintet vezessék be a kényszerszabadságra küldött személyek esetében.

Kizárólag három dokumentum

A három dokumentumot csak a cég törvényes képviselője töltheti ki és írhatja alá. A kérvényben kért adatok között szerepel az is, hogy hány munkavállaló után igénylik a bértámogatást, és a bruttó teljes összeget kell kérniük arra az időszakra, amíg fel van függesztve a cég tevékenysége. Békési példaként említette, hogy ha a munkavállalók általános nyilvántartásában (Revisal) az szerepel, hogy a munkavállaló március 16-tól van kényszerszabadságon, akkor a dokumentumban is úgy szerepeljen, hogy március 16-tól március 31-ig tart a kényszerszabadság időszaka, ha pedig március 31-től van kényszerszabadságon a munkavállaló, akkor a dokumentumban is csak annyi szerepel, hogy március 31. Áprilisban a márciusi bértámogatásokat lehet kérni, és minden hónap letelte után ezeket a dokumentumokat ismét be kell majd nyújtani. A kért listára be kell írni a kényszerszabadságra küldött munkavállaló nevét, tanulmányi szintjét (ISCED), azt, hogy városi vagy falusi környezetben lakik, az alapbérét, azt a dátumot, amelytől kényszerszabadságra van küldve, a hónapban le nem dolgozott napok számát, valamint a kért támogatás összegét.

Egy kis matek

A támogatást annyi napra kell kérni, ahány munkanapot nem dolgozott az adott hónapban a munkavállaló. A cég ügyvezetője kiszámolja az alapbér hetvenöt százalékát, a kapott összeget elosztja annyival, ahány munkanap volt az adott hónapban (márciusban ez a szám huszonkettő). Az osztás után kapott összeget meg kell szorozni annyival, amennyi napot nem dolgozott a munkavállaló az adott hónapban, és ezt a végösszeget kell beírni az utolsó rubrikába. Ha például valaki március 23-tól nem dolgozik, ez március 31-ig hét munkanapot jelent, tehát héttel kell megszorozni az egy napra kiszámolt összeget. Ha a cég több munkavállalót küld kényszerszabadságra, akkor az „Adauga persoane” gombra nyomva lehet bővíteni a listát, és minden fentebb felsorolt adatot ugyanígy be kell vezetni.

Aláírási módok

Békési Csaba leszögezte, hogy a dokumentumokat digitális aláírással kell ellátni. Ha valakinek nincs digitális aláírása, akkor a dokumentumokat ki kell nyomtatni, kézzel alá kell írni, majd pdf formátumban beszkennelni, és elküldeni a bihor@anofm.gov.ro e-mail címre. Békési külön kérte a cégvezetőktől azt, hogy a megadott e-mail címre csak és kizárólag a kényszerszabadságra vonatkozó három dokumentumot küldjék el. Továbbá megkérte a cégvezetőket arra, hogy az AJOFM adatfeldolgozását segítendő, ha kézzel aláírt dokumentumokat küldenek vissza, akkor a listát küldjék vissza az eredeti pdf formátumban is. A dokumentumok megérkezése és ellenőrzése után iktatószámot küldenek a kérvényezőnek, az AJOFM ezzel igazolja a dokumentumok átvételét. Békési végezetül megjegyezte: az eddigi, mindössze kétnapos tapasztalat azt mutatja, hogy a beküldött dokumentációk hetven százalékában korrekcióra van szükség. Ezért arra kéri a cégvezetőket, hogy amennyiben kérdésük van ezzel kapcsolatban, hívják a 0259-977 telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában