Segítségnyújtás

2020.04.28. 09:30

Főleg a gyógyszerek beszerzésében volt szükség segítségre Alsólugason

Koronavírusos megbetegedés szerencsére nincs a községben, tudtuk meg Alsólugas polgármesterétől, Sorbán Leventétől. Házi elkülönítésben is egyre kevesebben tartózkodnak.

Törő Enikő

Különösebb problémák már nincsenek a községben, mesélte lapunknak Sorbán Levente, Alsólugas polgármestere. Mint megtudtuk, a roma közösséggel sajnos voltak gondok, ugyanis nem akarták betartani a katonai rendeleteket, azonban a rendőrség és a hivatalnokok közbeavatkozásával végre helyreállt a rend. Alsólugas községközponthoz tartozik Felsőlugas és Örvénd, valamint Telekmező szlovák településrész. Alsó- és Felsőlugason nagyrészt románok élnek, a lakosság 30 százalékát azonban romák képezik. A kijárási tilalom betartásáról érdeklődve megtudtuk, hogy mintegy húsz büntetést osztott ki eddig a rendőrség, éjszakai kijárásért, a saját felelősségre írt nyilatkozat helytelen kitöltéséért, vagy azért, mert egyáltalán nem is volt az adott személynél nyilatkozat. Hozzátette, hogy a boltokban számos nyomtatványt helyeztek el, és amikor fogy, ezt mindig pótolják az önkormányzat alkalmazottai, hogy ne legyen gond.

Koronavírus-fertőzött nincs a községben, tudtuk meg, házi elkülönítésben is egyre kevesebben tartózkodnak. Több mint tízen voltak izolálva, de már csak ketten vannak, ők Belgiumból jöttek haza. A házi elkülönítésben lévők kis része igényelt élelmiszersegélyt. Az ünnepek előtt minden lakosnak felajánlott az önkormányzat alap-élelmiszereket, de kevesen vették igénybe a felajánlást, tette hozzá a polgármester.

Az idősek helyzetéről érdeklődve megtudtuk, hogy a mindennapi bevásárlással nincs gond, mindenki meg tudja oldani. Komolyabb probléma a gyógyszerekkel volt, ugyanis nehezen lehet kapni Euthyroxot és Siofort. Végül a polgármester és az önkormányzat dolgozói segítettek ebben, így több mint 200 személynek tudtak biztosítani gyógyszert úgy, hogy más településekről szerezték be azokat. Az időseknek emellett néha szükségük van szakemberekre bizonyos munkálatok elvégzéséhez – az egyik lakos például abban kért segítséget, hogy az elektromos vezetékeket állítsák helyre.

Ahogyan más településeken, így Alsólugas községben és a hozzá tartozó falvakban is végeztek fertőtlenítéseket, ott leginkább közintézményekben. A polgármester büszkén mesélte, hogy a távoktatás nagyon jól működik, a Zoom applikációt használják a pedagógusok, és úgy tudja, a megyében az elsők között voltak, akik igénybe vették ezt a technikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában