Maradj otthon!

2020.04.29. 10:59

Felismerték az óvintézkedések fontosságát

A szükségállapot ideje alatt bevezetett óvintézkedések a községek életét is felborították. Tóti, Vedresábrány és Vámosláz elöljáróitól érdeklődtünk a jelenlegi helyzetről.

János Piroska

Tótiban – több más településhez hasonlóan – hangosbemondóval járják az utcákat, három nyelven is (román, magyar, roma) az otthonmaradásra szólítva fel ezáltal a lakosságot. Az előírásoknak megfelelően a községben található három tömbházba fertőtlenítőszert helyeztek ki – tudtuk meg Vincze Nándor István polgármestertől. Fertőtlenítették ugyanakkor az orvosi rendelő, az üzletek környékét. Tervben van, hogy a maszkviselés kötelezővé válása kapcsán vásárolnak majd ilyeneket a lakosság számára, amit ingyenesen kiosztanak, ezáltal is legalább egy-két maszkot biztosítva a községben élők számára. Tótiban – illetve a községközponthoz tartozó falvakban – a polgármester elmondása szerint egy 800–1000 fős roma közösség él, és bár még nem észlelhető probléma velük kapcsolatban, elképzelhető, hogy gondok lesznek. Sokan dolgoztak közülük is margittai gyárakban, amelyek jelenleg bezártak. Vannak olyan cipőgyári dolgozók, akik cipő-felsőrészeket visznek haza otthoni munkavégzésre, őket igyekszenek támogatni, illetve a rászorulók az erdőből a hulladékfát is összegyűjthetik. Egy végső megoldásként pedig akár egyfajta, a községben végzendő napszámosi munkáért cserébe élelmiszercsomaggal támogatnák a rászorulókat – jegyezte meg az elöljáró. Jelenleg a községben két személy van otthoni elkülönítésben, intézményes karanténban a településről három személy tartózkodott, ők hazudtak a határátlépéskor. – Az emberek belátták az óvintézkedések fontosságát, a lakosságot több úton keresztül is tájékoztatják, ugyanakkor az önkormányzattól is járőröznek a községben – tette hozzá a polgármester.

Vedresábrány

Vedresábrányban a külföldről hazaérkezett, házi elkülönítésben levők körülbelül 50 lej értékű élelmiszercsomagot kaptak, amely a tartós, száraz élelmiszerek mellett külön szappant és egy csomag vécépapírt is tartalmazott. A községhez tartozó Monospetriben levő idősek otthonában dolgozók is csak kéthetenként váltják egymást.

Egy kis biztatás a monospetri idősek otthona dolgozóitól

Az ugyancsak Vedresábrányhoz tartozó Apátkeresztúrról korábban hét roma származású személyt vittek be intézményes karanténba, mivel ők nem tartották be az otthoni elkülönítés szabályait; a községben összesen eddig megközelítőleg 80 személy volt házi elkülönítésben – tudtuk meg Barcui Barna polgármestertől. A lakosságnak nagy segítséget jelentett az is, hogy közel 25 tonna krumplit 1,6 lej/kg áron osztottak szét a faluban. A tíz kilogrammos kiszerelésben kapható burgonyát így a lakosok az üzletekben kaphatóhoz képest jutányos, mintegy féláron tudták beszerezni – tette hozzá az elöljáró. Az ily módon megvásárolandó krumplit az óvintézkedéseket betartva, házhoz vitték a lakosoknak, illetve a kapuban adták át.

A községben bevezetett óvintézkedésekhez tartozik, hogy fertőtlenítőszert helyeztek el a községházán, az üzletekben, viszont figyelembe véve azt, hogy a településen még nem volt egyetlen fertőzésgyanús eset sem, annak nem látták értelmét, hogy az utcákat is fertőtlenítőszerrel permetezzék – mondta el az elöljáró. A lakosok a településen belül kevesebbet mozognak, leginkább Margittára járnak be bevásárolni, így a nem megfelelően kitöltött nyilatkozat miatt a községhez közel fekvő városban büntették meg az embereket – tudtuk meg.

Vámosláz

Vámoslázon névsort készítettek a 65 évnél idősebb személyekről, kevesen vannak azonban olyanok, akiknek nincs közeli hozzátartozójuk, és nekik a szomszédok is segítenek a bevásárlásban – tudtuk meg Kosztandi Mihály polgármestertől. Házi elkülönítésben öt személy van, a községben és a hozzá tartozó településeken rendőrök és a polgármester is járőrözik, eddig egy-két alkalommal volt gond a roma közösségben. A külföldről hazaérkezett fiatalokat egy lakásban különítették el, így például nem kellett egyszerre öt családot is otthoni elkülönítésbe helyezni. Az ANL-tömbházlakás lépcsőházát rendszeresen fertőtlenítik, a bevásárlást illetően pedig két üzletben csak az ajtóban szolgálják ki a vásárlókat, más boltokban pedig egyszerre csak egy személy tartózkodhat benn. A bevásárlás kapcsán arra kérték a lakosokat, ha csak lehetséges, két-három szomszéd egy személyt küldjön el beszerezni a szükséges élelmiszert. Az üzletekben egyszerre csak két egyéni felelősségre írandó nyomtatványt adnak, ezzel is megelőzve azt, hogy túl sokat járkáljanak a községben. Mint megtudtuk, az RMDSZ részéről közel ezer maszk készítéséhez szükséges anyagot kaptak, ezeket igénylés szerint magánszemélyek varrják meg. A lakosok összefognak, rendelésre több embernek vetőmagot vásároltak Margittáról, így nem kellett egyenként bemenniük a városba, illetve a mezőgazdasági munkálatokhoz szükséges üzemanyag beszerzéséről is gondoskodtak azok számára, akik ezt igényelték. Az emberek feltalálják magukat, veteményeznek, telefonon keresztül szerzik be a szükséges palántákat, vetőmagokat – jegyezte meg a polgármester. Megértették az óvintézkedések fontosságát, ugyanakkor a május 15-re ígért korlátozások fokozatos feloldása „kedvet adott” a lakosoknak – tudtuk meg. „Micskén különösképpen tapasztalható más helyzetekben is az összefogás. Ahol kisebbségben vagyunk mindig jobban kellett szervezkedjünk ahhoz, hogy érvényesüljünk. Ez most hasznunkra válik” – jegyezte meg az elöljáró arra a kérdésre, hogy máskor is tapasztalható-e ez a fajta összefogás a községben. Az embereknek ugyanakkor hiányzik a hagyományos istentisztelet, bár mindkét felekezet lelkésze (katolikus és református) alternatív, online istentiszteleteket tart – tette hozzá.

Borítóképen: Fertőtlenítés Tótiban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában