Csak „tisztes távolságból”

2020.04.02. 10:03

Elhalasztották a rektorválasztást a Nagyváradi Egyetemen

A hét elején gyűlést tartott a Nagyváradi Egyetem szenátusa, de a koronavírus-járvány okozta helyzetre való tekintettel csak „tisztes távolságból”. A testület történetében amúgy először fordult elő, hogy a tagok videokonferencián keresztül értekeztek egymással.

Ciucur Losonczi Antonius

Aurel Căuş szenátusi elnök azt nyilatkozta: minden rendben zajlott, a kollégái hamar alkalmazkodtak ehhez a modern kommunikációs módhoz. Az egyik napirendi pont éppen a Nagyváradi Egyetem következő rektorának a megválasztására vonatkozott, melyet eredetileg április 21-én kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány okozta helyzetre való tekintettel egy későbbi időpontra halasztották, illetve a bizonytalanság miatt megszakították a választási folyamatot. Abban reménykednek, hogy belátható időn belül a hagyományos módon, vagyis személyes részvétellel le fogják majd tudni bonyolítani, amennyiben azonban rosszul alakulnak a dolgok, egy olyan változatot is megpróbálnak kidolgozni, mely lehetővé teszi a rektorválasztást a szükségállapot által előírt megszorítások közepette is.

Ugyanakkor meghatározatlan időpontra elnapolták a diákképviselők megválasztását is az egyetem vezetőtanácsába, a jelöltek április 6–10. között továbbíthatják pályázatukat drótpostán keresztül.

Jelenleg – Constantin Bungău lemondásától számítva – Gabriel Bendea rektorhelyettes vezeti az állami felsőoktatási intézményt, aki március 1. óta a hitelutalványozói feladatot is ellátja is. Mint lapunk is beszámolt róla, Constantin Bungău az egyetlen pályázó a rektori tisztségére, aki a Nagyváradi Egyetem mérnöki karának az oktatója 1990 óta. 2012-ben választották meg először rektornak, amikor öt vetélytársa volt. Négy évvel később újraválasztották, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem akkori dékánját, Florin Bodogot győzte le. Második mandátuma elején, 2016 nyarán azonban egy erős „jobbhorgot” vittek be neki a korrupcióellenes igazgatóság (DNA) ügyészei: letartóztatási parancsot adtak ki ellene, azzal vádolva meg őt, hogy egy pár arany mandzsettagombot, egy nyakkendőt és egy ezüst ikont kapott Camelia Dindelegan pszichológustól cserébe azért, hogy neki dedikálva hirdessen meg egy professzori állást. A megvesztegetést a rektor tagadta, de bírósági per lett az ügyből, melyben még nem hoztak ítéletet.

Rektorként Bungău kerülte a konfliktusokat: elutasított bármilyen olyan átszervezést, mely elbocsátásokkal járt volna együtt, és senkit sem szankcionált kirívó módon. Egykori ellenlábasán sem állt bosszút, sőt mi több, Florin Bodog jelenleg is az egyetem oktatója, illetve az orvosi és gyógyszerészeti fakultás dékánhelyettese.

Bungău irányítása alatt a Nagyváradi Egyetem magasabb, és ezt később megerősítő minőségi besorolást kapott az ezzel foglalkozó szakminisztériumi ügynökségtől.

Menedzseri pályázatában olyan konkrét vállalásokat is tesz, mint például a munkálatok befejezése a Pece-parti bentlakásnál, a külföldi egyetemi hallgatók számának növelése, valamint az oktatók ösztönzése annak érdekében, hogy több nemzetközi projektben vegyenek részt. Azt is ígéri: amennyiben megválasszák, biztosítani fogja a karok autonómiáját, nem szüntet meg egyetlen jelenlegi tanulmányi területet se, és tágra nyitja az egyetem kapuit az intézményekkel és cégekkel való együttműködés előtt.

Borítókép: a Nagyváradi Egyetemen főépülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában