Épített Örökség

2020.04.15. 10:11

„Az ellenállás most szinte teljesen lehetetlen”

A Váradhegyfoki Premontrei Prépostság főapátja, Fejes Rudolf Anzelm nem hagyta szó nélkül a Voința néven ismert sportpálya főépületének lebontását, melynek kapcsán október végén tárgyalnának.

Pikó Stefánia

„Annak ellenére bontja a premontrei rend egykori kertjének főépületét a nagyváradi városvezetés, hogy az még per tárgyát képezi” – számolt be erről a kronikaonline.ro. Ahogyan azt Fejes Rudolf Anzelm főapát lapunknak is elmondta, a járvány miatti szükségállapotot használja ki ügyesen az önkormányzat, hiszen a sürgős ügyeken kívül a tárgyalásokat is elhalasztották, az ellenállás így most szinte teljesen lehetetlen. „(...) Ebben a rendkívüli helyzetben, amikor az ellenálláshoz való jog nullává van leszorítva, 2020. március 31-én reggel a polgármesterség elkezdte lebontani a Voința pálya főépületének tetőzetét. Az épület magja a premontrei rendház lóistállója és kocsiszíne volt. A Bolojan adminisztráció ide is parkolóházat tervezett, bizonyára ennek építésének előkészületei folynak a kijárási tilalom alatt!” – olvasható a Váradhegyfoki Premontrei Prépostság Facebook-oldalán. Egy későbbi bejegyzésből az is kiderül, hogy a prépostság pere a Különleges Restitúciós Bizottsággal a sportpálya ügyében még nem fejeződött be, a tárgyalást a Bukaresti Semmítőszék 2020. október 29-re halasztotta. Annak ellenére tehát, hogy egy per tárgyát képező épülethez, telekhez nem volna szabad hozzányúlni, az önkormányzat különösebb gond nélkül látott hozzá a tetőszerkezet, majd a tűzfal lebontásához.

„A tiltakozásaimat megtettem, de választ még nem kaptam” – mondta el a főapát, hozzátéve, hogy bár nem biztos, hogy van összefüggés, de miután elküldte tiltakozó leveleit az illetékes szervekhez, látszólag leálltak a munkálatokkal. Az is lehet, hogy csupán a húsvéti ünnepek miatt szünetelnek, de nagycsütörtökön például már semmi mozgást nem láttak, és azóta sem. Bosszantónak találja azt is, hogy az elmúlt két évben egyáltalán nem is foglalkoztak az épülettel, legfeljebb a tilosban parkoló autókat vontatták ide, de egyébként elhanyagolt állapotban hagyták az egészet, mióta „elkergették” a teniszszövetséget. Kérdés tehát, hogy miért éppen most fogtak ehhez hozzá, ha csak nem azért, mert nincs lehetőség a tiltakozásra?

Az épület története

„Az épület helyén állt egykor a mi istállónk, és ott tartottuk a hintókat is. Annak idején ezt az épületet teljesen átalakították. Úgy látom, hogy ami az utcafrontra néz, az egy hozzáadás, valóban nem volt a miénk, viszont a jellegzetes tagolódás továbbra is látszik, és tényleg olyan istállószerű. Az istállót nem igazán fotózták le akkoriban, így sajnos nem tudom megmutatni” – magyarázta. A prépostság közösségi oldalának látogatottsága egészen fellendült, amióta elkezdték a bontást. Itt olyan fotókat is megosztott a főapát, amelyek az érintett területen készültek régen, illetve egy dokumentációt is megmutat, ami bizonyítja, hogy tárgyalásra várnak. „A mai Voința Stadion a rendház kertjéből, a premontrei főgimnázium iskola udvarának egy részéből és a jogakadémia udvarának és kertjének a nagyobb részéből tevődik össze. Eredetileg 2003-ban mint a felsorolt ingatlanokhoz tartozó területeket kérte vissza a Váradhegyfoki Premontrei Prépostság” – írja közösségi oldalán az apát. Sokak örömére mesélt a hely történetéről is: a kert a tulajdonképpeni sportpálya nagyobb része. A gyűjtőfogalom nem adja vissza, hogy ez a terület multifunkcionális hasznosítású volt. Egy része díszkertként szolgált, gyönyörű fákkal és fenyőkkel. Egy másik része gyümölcsös volt. Létezett egy kertészház benne lakó kertésszel, aki az üvegházat és a virágkertet ápolta. Létezett egy gazdasági udvar is, amely a sportpálya bejáratához esett. Itt volt a lóistálló, a szénatároló, egy kis magtár és a hintók garázsa. Nem volt kis épület, hiszen a rendfőnök és a konvent részére nyolc fogat ló, legalább négy hintó, egy tejesszekér és két másik parasztszekér állt rendelkezésre. Míg a kertészlakot lebontották, addig a fent említett istállóépületet nagyrészt átalakították. Ezek a kertek és udvarok javarészt palánkkerítéssel voltak elhatárolva. „Az I. világháború idején, mivel Váradszentmártonban harcok folytak és az ottani gazdaságunkat teljesen kifosztották, a rendház lovait besorozták úgy Szentmártonban, mint Váradon. A szentmártoni gazdaságból megmaradt 3 tehenünket (eredetileg 54 volt) a perjel behajtatta Nagyváradra, ahol a lóistállóban megfelelő helyet készítettek számukra. Ebből őrzünk egy régi fotót, amely mutatja, hogy az istálló magas és jó építmény volt. Hogy a háborút és az azt követő ínséget a premontrei közösség valahogy túlélje, és a nálunk lakó inasokat el tudja látni, a gazdasági udvarra disznóólakat építettek, a mai Barițiu utca kerítésfalához. Ma is irigylésre méltó mangalicáinkról már több képet őrzünk. A képeken állatgondozóink is láthatóak” – olvasható a továbbiakban.

Az apát szerint azt, hogy az önkormányzat hogyan használja ki a szükségállapot korlátozásait, jól mutatja az is, hogy amint kiadták a negyedik katonai rendeletet, ki is sajátítottak néhány váradszőllősi házat, melyek ügyéről korábban lapunkban is olvashattak már. „Ők sem tudnak most tiltakozni. Hová adják be a fellebbezést? (…)” – tette fel a kérdést a főapát. És nem ez az első ilyen eset. Korábban már foglalkoztunk a félixfürdői, egykori premontrei rend vagyonát képező ingatlanok ügyével. Ezek között fordult elő olyan, hogy bár a rend megnyerte a pert, és visszakaphatta volna az épületet, a per lezárása után, két nap alatt a földdel tették azt egyenlővé, így nem volt mit visszaadni, és furcsamód ez a tett semmilyen következménnyel nem járt. „Egy demokráciában ezt nem volna szabad elfogadni” – fogalmazott a főapát.

Megkérdeztük, hogy áll a rend többi ügye, hiszen nem kevesebb, mint 160 per folyik jelenleg különböző visszaszerzendő ingatlanok, telkek kapcsán. A szükségállapot miatt minden kitűzött tárgyalást 6–8, de van, amelyiket 10 hónappal is elhalasztottak, így sajnos az eddigi nehézségek mellett most a szükségállapot is megnehezíti az előrehaladást.

A prépostság munkáját nemcsak ezen a téren nehezíti meg a jelenlegi helyzet: van egy kápolna Félixfürdőn is, melynek nincsen gondnoka, a főapát pedig megpróbált oda eljutni, de a rendőrök a fürdő bejáratánál visszafordították.

Borítókép: Voința néven ismert sportpálya főépülete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában