„Nincs új a Nap alatt"

2020.04.21. 13:16

Az elektromos autók rövid története

Napjainkban egyre több szó esik az elektromos autókról, és sokan azt hihetik, hogy ez valami eddig nem látott dolog, pedig ezesteben is igaz a mondás, hogy „Nincs új a Nap alatt”.

Nagy Sándor, autóbádogos

Nem is gondolnánk, hogy az első elektromos autók már az ezernyolcszázas évek közepén megjelentek; 1888-ban a német származású Andreas Flocken megépítette az első elektromos szekeret. Ferdinand Porsche elsőként szerelt be kerékagyba elektromotort, megalkotva ezzel az elsőkerék meghajtású autót, majd az angol E.W. Hart kérésére elkészítették a hátsó kerekekbe is beszerelt motort, így ez lett az első négykerék meghajtású motor. Szintén Porsche volt az első, aki kifejlesztette a Semper Vivusnak elnevezett hibrid autót, melynek első kerekeit villany-, hátsó kerekeit pedig benzines motor hajtotta. Az ezerkilencszázas évek elején New York utcáit taxisok elektromos autói lepték el, de ezek elterjedését hátrányosan befolyásolták az újonnan felfedezett olajmezők, valamint az 1908-ban megjelent, futószalagon gyártott Ford T modell, amit akkoriban 650 dollárért lehetett megvenni, míg az elektromos autók ennek a két és félszeresébe kerültek.

A különbség az elektromos és a hibrid autók között az, hogy az elektromos autót kizárólag villanymotorok hajtják. Az elektromos áramot akkumulátorokban, kondenzátorokban vagy lendkerékben tárolják. A régi ólom savas akkumulátorok helyett lítium-ion akkumulátorokat használnak, amelyek élettartama jóval nagyobb, és több ezer cellája van. A Tesla Roadsternek például, amelynek sorozatgyártása 2008-ban indult, 6831 akkumulátor cellája van, a tesztelések során négy másodperc alatt gyorsult fel száz km/órás sebességre, végsebessége elérte a 210 km/órát és 394 kilométert tett meg egyhuzamban. Gyorsasági rekordot döntött a tavaly tesztelt Genovation GXE, amely a maga nyolcszáz lóerős motorjával 338 km/órás végsebességet ért el. Talán a legdrágább ilyen autó a Tesla S modell, amelynek ára a felszereltségtől függően 80-100 ezer dollár között mozog. Ennek a modellnek kapható egy olcsóbb, mindössze tizennégy dolláros változata is, igaz, ez csak a gyűjtők polcaira vagy a gyerekszoba sarkába kerülhet.

Az elektromos autóktól eltérően a hibrid autókat egy belső égésű motor és egy villanymotor hajtja, ezek általában felváltva működnek. A belső égésű üzemmódban töltődnek az akkumulátorok és a fékezéskor keletkező energia is az akkukat tölti, ezzel is kímélve a fékpofák kopását. Az akkuk töltésére létezik a hálózatról való töltés is, ezt plug-in hibridnek nevezik, a teljes feltöltés akár négy-hat órát is eltarthat. Létezik a gyorstöltési lehetőség is, ami körülbelül húsz percig tart, de csak nyolcvan százalékosra tölti az akkut. Az elektromos autók előnye elsősorban a környezetkímélés, hiszen nincs káros anyag kibocsátás, olcsó és könnyű a karbantartásuk a belső égésű motorok karbantartásához képest, továbbá minimális a menetzajuk, nincs olajcsere, nincs sebességváltás, az akkumulátoroknak köszönhetően alacsonyabb a súlypont, ami nagyobb stabilitást biztosít, az üzemanyagköltség is kisebb, ráadásul a zöld rendszámú autóval néhány országban ingyen lehet parkolni. Az elektromos autók hátránya a magas vételár, a gyártás során keletkező káros anyag kibocsátás, az akkumulátorok leselejtezésével keletkező problémák, az elektromos energia előállítási módja, az akkumulátorok feltöltési ideje, a töltőhálózat kiépítetlensége, és végül, de nem utolsósorban az, hogy egy feltöltéssel viszonylag kevés kilométert lehet megtenni.

Borítóképünkön egy Tesla model 3 típusú elektromos autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában