Megállapodás

2020.04.27. 18:29

Aláírták a RER Vesttel a hulladékgazdálkodási szerződést

Nyolc évre szóló szerződést írt alá a RER Vesttel csütörtökön a kibővített metropoliszövezet hulladékgazdálkodásáról az Ecolect Bihari Települések Közti Fejlesztési Egyesület (ADI Ecolect).

Ciucur Losonczi Antonius

A megállapodás értelmében a RER Vest arra kötelezte magát, hogy összegyűjtse, elszállítsa és szortírozza a hulladékát huszonöt Nagyvárad-környéki községnek. A becslések szerint ennek mennyisége évi 20 ezer tonna. Az említett 25 község: Bihar, Bors, Magyarcséke, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Hegyközcsatár, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Nagyürögd, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúasszó, Gyapjú, Vizesgyán és Szalárd.

Bujor Chirilă, az Ecolect igazgatója azt nyilatkozta: a szerződés értéke áfa nélkül 40 millió lej és a szolgáltatónak bizonyos eszközbefektetéseket kell tennie, melyek idővel amortizálódnak. A hulladékgyűjtés öt frakcióban fog történni: maradék hulladékok, biológiailag lebomló, papír/karton, műanyag/fém és üveg. Az elv pedig az, hogy mindenki annyit fizet, amennyit kidob, vagyis a volumen/gyakoriságra lesznek tekintettel. Ugyanakkor minden háztartás kap két 120 literes kukát és két sárga zacskót.

Az integrált hulladékgazdálkodási menedzsmentprojekt keretében folyamatban van még a mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás kezelőjének a kijelölése. Árajánlatot tett az Ave Bihor, a RER Vest és a Pitești-i Girexim Universal, a kiértékelés folyamatban van, eredményhirdetés május második felében várható.

Korábban már eldőlt, hogy Éleseden és környékén (Esküllő, Kisőssi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár, Vársonkolyos, Rév, Cécke) a Salubri cég, Szalontán és környékén (Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós) az Ave Bihor, Belényesen és környékén (Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh, Bondoraszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Alsóbiharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Drágánfalva, Váradfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkáy, Belényesújlak) az Ave Bihor, Margittán és környékén (Érábrány, Vedresábrány, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Derna, Papfalva, Tóti, Érszőllős) az Ave Bihor, Székelyhídon, Érmihályfalván és környékén (Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Szalacs, Érsemjén, Értarcsa, Paptamási) pedig szintén az Ave Bihor nyerte a hulladékgazdálkodási tendert.

Borítókép: a megállapodás aláírásának momentuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában