Művészet

2020.04.01. 11:15

„A művészet arra hivatott, hogy pótolja az életet, amit nélkülözünk”

A koronavírus-járvány terjedése miatt a második félévben 2020. március 10-én volt eddig az utolsó „rendes” tanítási nap Romániában, és másnaptól a Nagyváradi Művészeti Líceumban már át is tértek az online oktatásra.

Fotó: Acer

Ciucur Losonczi Antonius

Minden osztályfőnök létrehozott egy csoportot valamelyik közösségi platformon, melyen keresztül kommunikálni tud az osztályával, a szaktanárok pedig az osztályfőnököknek küldik a leckéket, vagy az ismétlő anyagot, miközben megpróbálják a szülőket is tehermentesíteni egy kicsit. Minden egyes művészetis diákot – vagy ahol kisebbekről van szó, ott a szülőt – sikerült elérniük és bevonniuk. „A tanárok videokonferencia-szerű online órákat is tartanak, főként a középiskolásokkal, felhívják a diákokat Facebookon, Messengeren vagy WhatsAppon keresztül, a hangszerórák esetében például legtöbben online órákat tartanak. A tanárok legnagyobb része tehát a rendes órarend szerint tartja az óráját, azzal a különbséggel, hogy kamerán vagy a létrehozott

platformon keresztül értekezik a gyerekekkel” – nyilatkozta lapunknak Nagy Gabriella igazgatóhelyettes. Hozzátette: természetesen tisztában vannak azzal, hogy ez sosem lesz ugyanolyan hatású, mint amikor bemennek az osztályterembe és órát tartanak, mivel rendes körülmények között ott, ahol kell, megállnak és többet magyaráznak – mivel ebben az iskolában a hagyományos tantárgyak esetében is sokszor alapoznak a diákok kreativitására is –, de jelen helyzetben többet foglalkoznak az ismétléssel, gyakorlással.

A képzőművészetiseknél és a műépítészeteseknél egy kicsit másabb a helyzet, az ő esetükben a szaktanárok próbáltak valamilyen témát feladni, például hogy a gyerekek készítsenek portrét, tanulmányrajzokat a családtagjaikról. Ez önállóan azért nem mindig működik, hiszen gyakran szükség van a tanári kézre, útmutatásokra, a személyes kapcsolatra, ezért többen használják a Skype videokonferenciát meg a HangOuts applikációt. Általában közösen megbeszélik, a diákok is belátták azt, hogy könnyebb úgy dolgozni, ha legalább élő videó kapcsolatban vannak a tanárokkal. Ennek köszönhetően jobban haladtak annál, mintha csak elküldték volna a tanárok a vázlatot, hogy „ültesd le a nagymamát egy karosszékbe és figyelj a színárnyalatokra és a fényjátékra.” A tizedikesek szorgalmasan készítik a mappájukba az alkotásokat, hiszen XI. osztálytól ennek alapján fognak szakosodni: grafikára, festészetre, kerámiára, textilművészetre vagy divattervezésre, a műépítészetesek pedig formatervezésre, építészetre vagy belső építészetre.

A kórustagoknál viszont problémát jelent, hogy nem tudnak együtt gyakorolni, de azért ők hetente kapnak kottákat, utasításokat. Pont az utolsó héten, mikor megszakadt a frontális oktatás, kezdődtek volna a felkészülési próbák arra a májusi koncertre, melyen a székesegyház kórusával közösen léptek volna fel Lukács Annamária kórustanárnő közreműködésének köszönhetően. Természetesen erről még mondtak le, de a helyzet alakulásának függvényében fognak bekapcsolódni. A zenekari tagoknak Nagy Viola karmester kottákat küld és mindegyik hangszeres otthon kigyakorolja a saját partitúráját, miközben videofelvételt készítenek magukról és esetenként el is küldik azt. Aztán majd, mikor lehetőség nyílik újból a személyes találkozásokra, megoldják az együtt zenélést is.

Ezen a héten csütörtökön, április 2-án, 19 órai kezdettel a tizedikes Ilisz Dominik zongorista diák, Jámbor-Fekete Erzsébet tanítványa otthonról fog koncertezni, amelyet a cluborfeulive.blogspot.com. oldalon lehet meghallgatni. „Tehát az élet nem állt le, sőt a szorgalmas és tehetséges diákok, ha okosan osztják be az idejüket és továbbra is komolyan veszik feladataikat, most még többet tudnak gyakorolni, de azért nagyon hiányoznak nekünk” – emelte ki az igazgatóhelyettes.

Érdekes egybeesés egyébként, hogy ezen a héten van a Művészeti Líceumban az Iskola másként hét, mármint hivatalosan, mert ugyebár a gyakorlatban ez már három hete tart... Kémenes Mónika művészettörténet tanárnő ötlete nyomán kitaláltak két kreatívabb, iskolai szintű feladatot, amelyet természetesen a többi tanár is tantárgyához illően alakított. Az egyik a Dokumentáld a saját karanténod, dokumentáld a történelmet! címet viseli. Hiszen olyan napokat élünk, amelyekhez hasonló nem nagyon fordult elő a történelem során. Ritkán adatik meg a lehetőség, hogy ennyire közelről vizsgálhatunk egy történelmi jelenséget. „Dokumentáld, hogy milyen számodra ez az időszak. Készíts fotót, vagy fotókat, hanganyagot, verset, prózai szöveget vagy videót, rajzot, kézzel vagy digitálisan. Írj egy rövid szöveget arról, hogyan telnek ezek a napok, mit csinálsz te és a családod. Mi az, ami a leginkább jellemző. Lehet a jó vagy a nehéz oldala, a vicces vagy szomorú, a lényeg, hogy az igaz, a jellemző legyen. A történelem él. Mi vagyunk a történelem” – olvasható a felhívásban.

A másik kihívás tárgya: a művészet hivatása az, hogy pótolja az életet, amit nélkülözünk (Richard Wagner). A társadalom bizonyos területein dolgozó szakemberek (orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók, élelmiszeripari munkások, kereskedők stb.) számára nehéz, megerőltető és fokozott felelősséget megkövetelő napok, hetek ezek. „Az Iskola másképp-héten ezért az a feladat, hogy támogatásunkat, elismerésünket kifejező munkákat hozzunk létre. Ismert művészeti alkotások átalakítása, továbbgondolása. Vagy teljesen új, saját alkotások, bármilyen műfajban (fotó, video, rajz, zene, hangszeres kíséret, ének, képregény, kollázs, vers stb). Ezeket az iskola Facebook-oldalán fogjuk posztolni és lájkgyűjtő-versenyt szervezünk. Lehet egyéni és csoportos is a munka. A legtöbb lájkot gyűjtő diákok az iskolába való visszatérésükkor jutalmat kapnak!” – buzdítják a diákokat.

Bekapcsolódtak ugyanakkor a Rákóczi Szövetséges tanóravideók létrehozásába is annak érdekében, hogy a fiatalokat minél jobban felkészítsék a vizsgákra, tudtuk meg Nagy Gabriellától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában