Brukenthal Múzeum

2020.03.10. 12:38

Váradi képzőművész tűzzománcait is kiállították a Szebenben

Bihar megyéből egyedüli magyar meghívottként Rácz Eliza nagyváradi képzőművész vesz részt alkotásaival az Értelem és érzelem – nagyszebeni művésznők és meghívottaik című időszaki kiállításon, melynek a Brukenthal Nemzeti Múzeum biztosít otthont.

Ciucur Losonczi Antonius

Harminckét nagyszebeni, illetve máshonnan származó művésznő alkotásait tették közszemlére március 6. és május 3. között a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum időszakos kiállításoknak helyet biztosító termeiben. Iulia Mesea, aki Celestina Albișor mellett a kiállítás egyik kurátora, a sibiu100.ro honlapnak úgy fogalmazott: március az újjászületés, a megújulás, a szépség hónapja, egy olyan időszak, amikor a szeretetteljes gesztusok, a napsütés, az életkedv és a vidámság dominálnak. Ugyanakkor egy olyan hónap, amikor előtérbe kerülnek a női értékek, úgymint a gyengédség és az érzékenység, a kreativitás és az adni akarás. Ebből kiindulva gondolta úgy a Brukenthal Nemzeti Múzeum, hogy egy kizárólag női alkotóművészek munkáiból összeállított tárlattal kedveskedik a látogatóinak. Ennek főszereplői Cristina Abrihan, Celestina Albișor, Daniela Bădilă, Andreea Bernarth, Roxana Câmpean, Olimpia Coman Sipeanu, Veronica Costea Cordali, Lavinia Crețu, Cristina Fău, Marcela Froman, Anca Giura, Antonela Giurgiu, Mirela Miclăuș, Maria Manea, Maria Matei, Maria Modi, Crina Oprean, Elena Oros, Raluca Oros, Diana Pantea, Ileana Selbing, Anca Ioana Serfozo, Cristina Simu, Alexandra Stoica, Alexandra Zidariu Nagyszebenből, valamint a meghívottaik: Daniela Frumușeanu, Alina Nealcoș, Cristina Gloria Oprișa, Adela Popp, Rácz Eliza, Ana Maria Rugescu és Monica Suciu.

Az alkotások igen változatosak, ami a technikájukat, a stílusukat és a témamegközelítésüket illeti. Szembesülhetünk egyértelmű és derűs női látásmóddal, meleg és bársonyos „hangokkal”, önreflexív magatartásokkal annak függvényében, hogy az alkotók hogyan élik meg nőiességüket, juttatják kifejezésre érzéseiket, tehetségüket, sokoldalúságukat. A kiállítás amúgy egy nagyobb szabású projekt első megnyilvánulási formája, ami azt jelenti, hogy évente meg szeretnék rendezni, folytatva egy olyan hagyományt, melynek gyökerei a 19. századba nyúlnak vissza Szebenben.

– Három tűzzománcot mutatok be ezen a tárlaton, melyek a Transitio II., III. és IV. címet viselik. Ezekben olyan konstrukciókat hoztam létre, amelyek egy képzeletbeli átalakulás, metamorfózis vágyát keltik fel a szemlélőben. Fő elemük a pillangószárny, amely a változást, a lélek fejlődését, a törékenységet és a mulandóságot jelképezi a képeimben. A pillangószárny törékeny, rebbenő, megfoghatatlan, ahogy a lélek maga. A pillangó történetében ott van a lélek fejlődésének története is. A tűzzománc az iparművészet összefonódása, melynek során porrá tört üveget visznek fel egy hordozóanyagra (ami lehet réz, ezüst vagy vas), majd azt magas hőmérsékleten ráégetve a hordozóanyagra rendkívül tartós és látványos alkotásokat lehet készíteni. Különféle zománctechnikákat alkalmazok, gyakran társítom a festett zománcot a szabadon maradt plírozott vörösréz felületével, illetve egyes tűzzománcaiban applikációkat használok olyan anyagokból, mint például a fém, féldrágakövek vagy muránói üvegek – nyilatkozta lapunknak Rácz Eliza. Hozzátette: Celestina Albișor képzőművész (aki a Brukenthal Nemzeti Múzeum restaurátora és egyben a tárlat egyik kurátora) kereste meg őt és kérte fel, hogy vegyen részt a kiállításon. „Örömmel fogadtam el a felkérését és ezúton is köszönöm neki és a szervezőknek ezt a nagyszerű lehetőséget” – fogalmazott Rácz Eliza.

 

A borítóképen Rácz Eliza egyik tűzzománca látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában