Koronavírus Romániában

2020.03.10. 12:21

Nem a vörös, hanem Olaszország sárga zónájából jöttek haza

Pap István

Kisebbfajta pánikot keltett a március 9-énm folyamán az a hír, hogy Olaszország koronavírussal súlyosan fertőzött, ezért karanténba zárt, ún. vörös zónájából hazaérkezett román állampolgároknak sikerült átjutniuk a borsi vámon, és csak Nagyváradon „kapcsolták le” az autóbuszt és annak utasait. Délutánra azonban kiderült, hogy téves hírről van szó, az autóbuszban utazó negyvenhat személy mindegyike az ún. sárga övezetből jött haza. Dorel Țîrț, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője portálunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy valószínűleg egy szenzációhajhász fake news, azaz hamis hír terjedt el a médiában arról, hogy az ominózus busz utasai kötött vannak olyanok, akik Olaszország karanténba zárt vörös övezetéből jöttek. „Talán ezzel is akartak egyesek tesztelni minket” – fogalmazott Țîrț, hozzátéve, hogy a közegészségügyi igazgatóság újra átnézte az utasok által a határon kitöltött nyilatkozatokat, és mindegyikükről az derült ki, hogy a sárga zónából jöttek. Ebben az esetben pedig az az eljárás, hogy mindenki hazautazik, és otthon kell elkülönítsék magukat tizennégy napig. Ha a beutazók a vörös övezetből érkeztek volna Romániába, akkor azonnal karanténba kellett volna zárni őket Bihar megyében, tette hozzá Dorel Țîrț.

Kommunikáció

Egyébként a Sürgősségi Helyzetek Bihar Megyei Bizottsága március 9-án éppen Dorel Țîrț doktort nevezte ki a koronavírussal kapcsolatos információk kommunikátorának. A prefektúra által a sajtónak elküldött közlemény értelmében azért esett a választás a DSP szóvivőjére, mert a közegészségügyi igazgatóság összesíti naponta a koronavírusra vonatkozó információkat. Egyébként ezek az adatok nyomon követhetők a DSP honlapján (http://www.dspbihor.gov.ro) és a prefektúra Facebook-oldalán is (https://www.facebook.com/prefecturabihor/). További információk kérhetők a relatiipublice@dspbihor.gov.ro e-mail címen, de arra felhívja a figyelmet a közlemény, hogy sem személyi adatokat, sem pedig a karanténok helyszíneit nem teszik nyilvánossá.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában