Építkezés

2020.03.11. 11:15

Munkáslakásokat épít a város a Körös-parton

Az ipari parkokban tevékenykedő vállalatok kérésére három tömbházat épít a Körös-parton a nagyváradi önkormányzat.

Pap István

A projektet Ilie Bolojan polgármester jelentette be legutóbbi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ipari parkokban tevékenykedő vállalatok fogalmazták meg erre vonatkozó igényüket azok után, hogy a város munkaerőhiánnyal küzd. Az elöljáró elmondta, hogy az önkormányzat ezekkel a cégekkel együttműködve épít egyelőre három tömbházat a Sebes-Körös jobb partján a Densușianu híd és a vasúti híd közötti részen, ott, ahol most egy sofőriskola működik. A Nagyváradi Helyi Tanács ebben a hónapban szavaz a projekt pénzügyi-gazdasági mutatóiról, valamint az övezeti városrendezési tervről. Azért esett a választás az említett helyszínre, mert a telek a város tulajdonában van, csak használatba adta át egy cégnek, ezért aránylag kis összegért veheti majd vissza, továbbá a terület közel van az ipari övezethez, akár biciklivel is el lehet oda jutni, de a buszmegálló és a bevásárlóközpontok is közel vannak. Bolojan bejelentette, hogy a három, egyenként ötemeletes tömbházban összesen 195 lakás lesz, ezek közül 177 garzon és 18 kétszobás lakás lesz. Hozzátette, hogy a kétágyas garzonok meglehetősen kis alapterületűek lesznek A beruházás becsült értéke 29 millió lej, amihez hozzáadódik még az áfa, a kivitelezési időszak egy év, amit hat hónapos tervezési időszak előz meg. Bolojan kifejtette, hogy ha a helyi tanács elfogadja a tervet, akkor áprilisban hirdethetik meg a közbeszerzési eljárást. A polgármester kifejezte reményét, hogy nyáron, legkésőbb ősszel meglesz a kivitelező vállalat, amely ősszel már el is kezdi az építkezést, és ha így haladnak a dolgok, akkor az első tömbház 2021 nyarára már el is készülhet.

Kik kapják?

A polgármester kifejtette, hogy a lakásokat nem családoknak, hanem egyedülálló munkavállalóknak adják majd bérbe az ipari parkban lévő cégek igénylései alapján. Amennyiben több jelentkező lesz, mint ahány személyt el lehet helyezni, akkor árverésre bocsátják a bérleti díjat. Bolojan kifejtette, hogy azoknak biztosítanak lakhatást ezekben a tömbházakban, akik több mint ötven kilométer távolságról kénytelenek Nagyváradra jönni dolgozni. Lényegében ez az egyetlen kritériuma a városnak, ami azt jelenti, hogy a cégek a világ bármely pontjáról hozhatnak majd munkaerőt. Viszont a lakásokat csak meghatározott időre, a jelenlegi elképzelések szerint maximum két évre bérelheti ki egy lakó. Ennek oka egyrészt az, hogy a város nem szeretné, ha gettósodna az a környék, másrészt pedig az, hogy ösztönözze azokat a munkásokat, akik megtalálják számításaikat Nagyváradon, és szeretnének állandó jelleggel itt élni, hogy vegyenek vagy béreljenek maguknak lakást a váradi ingatlanpiacról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában