Előadás

2020.03.10. 09:27

Egy zseni az emberiség szolgálatában

Ciucur Losonczi Antonius

A megszokott helyen, vagyis a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban tartották soron következő havi találkozójukat a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai az elmúlt csütörtök délután.

Az egybegyűlteket Pásztai Ottó elnök üdvözölte, majd a közelgő nőnapra való tekintettel az egyesület nevében Vonház Antal titkár köszöntötte egy-egy virágcsokorral a jelenlevő hölgyeket.

Ezután Miklós Mihály ny. történelemtanár tartott expozét Egy zseni az emberiség szolgálatában címmel. És hogy kicsodáról volt szó? Neumann Jánosról, aki a szakértők szerint is a világ egyik legokosabb embere volt. Életéről és tevékenységéről temérdek mennyiségű írás született. Amúgy az átlagosnál alacsonyabb, kissé köpcös és nagyfejű ember volt. Mindig mosolygott, szerette a vicceket, rendkívüli emlékező tehetséggel rendelkezett, és mindenkit lenyűgözött a lexikális tudásával. Társasági embernek számított, de a gondolatai mindig máshol jártak. Feladatokat talált ki, és állandóan járt az agya. Akik ismerték őt, tudták, hogy egy zsenivel van dolguk- magyarázta az előadó.

A továbbiakban szó esett arról, hogy Neumann sorsát meghatározta, hogy a Budapesti-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanult. Neves tanárok egyengették az útját, fejlesztették a képességeit, és itt kötött életre szóló barátságot Wigner Jenővel. Később Budapesten, Berlinben és Zürichben folytatta tanulmányait. Az 1930-as években a Princetoni Egyetem (USA) professzora lett. Rendszeresen járt Los Alamosba, ő volt a híres „marslakók” egyike. Tagja volt többek közt az Atomenergia Bizottságnak és bármilyen fontos haditechnikai kérdés, probléma terítékre került, kikérték a véleményét. Behatóan foglalkozott kvantumelmélettel, a matematika alapjaival, halmazelmélettel és matematikai logikával, valamint, az elektronikus számítógépek logikai tervezésében is kiemelkedő érdemeket szerzett- hangzott el az előadás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában