Bio málna

2020.03.24. 09:18

„Édes” vállalkozás Biharvajdán

Öt évvel ezelőtt 500 négyzetméter területtel indította be családi vállalkozását, ma ezer négyzetméteren termeszt málnát Biharvajdán egy nagyváradi fiatal, terveiben pedig az ültetvény bővítése is szerepel.

János Piroska

Hat évvel ezelőtt egy hasonló vállalkozással való megismerkedés után döntött úgy, hogy maga is nekivág, és bio málna termesztéssel fog foglalkozni – mondta el kérdésünkre válaszolva Tulkos Róbert. A nagyváradi fiatal (aki egyébként eladási ügynökként dolgozik) biharvajdai ültetvényén Sugana málnát termeszt, ami egy folyton-termő, tüskementes málnafajta és sok szempontból előnyös: szállítható, bő termésű, illetve ellenáll a betegségeknek. Ami a talaj jellegét illeti, ez a málna a savas jellegű, humuszban gazdag földet kedveli. Az általuk termesztett málna teljesen bio, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem permetezik, semmilyen vegyszerrel nem kezelik, illetve műtrágyát sem használnak. Az ültetvény öntözőrendszerrel ellátott, és bár kis területű – ami miatt igazából pályázni sem tudnak támogatásra –, sok munkát igényel. Mint megtudtuk, anyagi szempontból egy ilyen vállalkozás beindítása – ha adott a terület – megközelítőleg 4000–5000 euró befektetést igényel, az éves fenntartás pedig 1000 euró körül mozog.

Az értékesítés minden évben nagy kihívást jelent, ugyanakkor tavaly a kedvezőtlen időjárás is gondot okozott – érkezett a választ arra a kérdésre, mi jelentette eddig a legnagyobb kihívást. Mivel bio termesztés, és így semmilyen vegyszerrel nem kezelik, a tavalyi sok esőzés miatt elterjedt a gombafertőzés és más betegség is, ami nemcsak a termés csökkenését eredményezte, hanem növénypusztulást is. Egy jónak számító évben amúgy megközelítőleg 1200 kg termést szüretelnek le.

A közvetlen vásárlók mellett piacokon is vannak viszonteladóik, illetve különböző üzletekben, zöldség-gyümölcsösnél is értékesítik a termést.

A tervek között szerepel az ültetvény területének bővítése, továbbá az is, hogy áfonyatermesztésbe kezdjen – tudtuk meg a fiatal vállalkozótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában