Vámház utca

2020.03.11. 10:10

A kedélyeket próbálja csitítani Bolojan a közvita előtt

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal holnap, azaz csütörtök délután tart közmeghallgatást a belváros helyi rendezési tervéről (PUZCP), mely terv sok váradit aggodalommal tölt el: attól félnek, hogy lebontják a házaikat, ha a tervet elfogadják. Ilie Bolojan polgármestere szerint szó sincs ilyesmiről.

Pap István

Ilie Bolojan polgármester keddi sajtótájékoztatóján az újságírók arról is faggatták az elöljárót, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a helyi tanács a jelenleg előterjesztett formájában fogadja el Nagyvárad belvárosának helyi rendezési tervét (PUZCP). A polgármester kifejtette: a városvezetés hosszú távú terve az, hogy a történelmi belváros körül legyen egy közúti körgyűrű, hogy az autósok ezen, és ne a belvároson keresztül jussanak el a város egyik részéből a másikba. „Ha azt akarjuk, hogy a belváros főként a gyalogosok számára legyen fenntartva, akkor a körgyűrűn zökkenőmentes forgalmat kell kialakítani” – fogalmazott. Mint mondta, ezt a célt szolgálja a Sztaroveszky (Magheru) úton a Baross híd mellett épülő közúti aluljáró, ezért terveznek aluljárót építeni a Körös áruháznál, és a Körös (Vladimirescu) utca és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésében is, mert mindezen beruházások után zökkenőmentesebbé válik a forgalom a nagy sugárutakon. Hozzátette: ezeknek a nagy projekteknek a megvalósításakor kisajátításokat is végeznek, mint fog az történni a Körös és a Vitéz utcák kereszteződésében, de a tulajdonosokat piaci áron fogják kártalanítani, tette hozzá.

Vámház utca

Ehhez kapcsolódik a Vámház (Sucevei) utca esete is, melyet a helyi városrendezési terv alapján négysávosra kell majd szélesíteni. A polgármester azt mondta, hogy egyesek félrevezetik a lakosságot ebben az ügyben, és mesterséges konfliktust gerjesztettek, ugyanis a közvitára bocsátott városrendezési terv nem ír elő sem kisajátításokat, sem bontásokat, hanem csak azt rögzíti – ami egyébként már az évekkel ezelőtt elfogadott Általános Városrendezési Tervben (PUG) is benne van –, hogy ha valaki új építkezést akar végezni a Vámház utcán, csak akkor kap erre építkezési engedélyt, ha tiszteletben tartja az új nyomvonalat. Bolojan elmagyarázta: ha valaki fel akarja újítani Vámház utcai házát, vagy belső felújítást akar elvégezni, ezeket megteheti, de emeletet már nem építhet a jelenleg álló házára, mert tíz-tizenöt évben belül négysávosra fogják szélesíteni azt az utcát, és akkor könnyebb lesz egy kicsi házat, semmint egy nagy, emeletes házat, netán tömbházat kisajátítani. Bolojan szerint a mostani terv egyfajta előrelátó intézkedés, hogy ne épüljön be a Vámház utca, illetve annak esélyét biztosítja, hogy az elkövetkező években az utca nyomvonala természetes fejlődés nyomán szélesedik ki, és akkor nem is lesz szükség kisajátításokra. A polgármester kínosnak nevezte, hogy valakik olyan értesítéseket nyomtatnak és terjesztenek a Vámház utca lakói körében, amelyeket mintha a polgármesteri hivatal adott volna ki. „Akik indulni akarnak a választásokon, azok álljanak elő komoly dolgokkal” – fogalmazott Bolojan. Az elöljáró elmondta, hogy a csütörtök délután négy órától kezdődő nyílt vitán minden érvet és véleményt meghallgatnak, az építő jellegű álláspontokat beépítik a helyi városrendezési tervbe. Arra a kérdésünkre, hogy a Kert (Avram Iancu) utca miért van egész egyszerűen kivéve ebből a városrendezési tervből, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy azt az utcát egy másik szakaszban fogják tárgyalni, de arra nem adott magyarázatot, hogy mi indokolja ezt a fáziseltolódást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában