Szankciók

2020.02.02. 12:15

Duplázódhatnak a büntetések a csend megzavarása esetén

Vasárnaponként azok, akik 24 órán belül kétszer is megsértik az előírt szabályokat és zajonganak, dupla bírságot kapnak, de csak megalapozott bizonyítékok felmutatása esetén.

A rendőrségnek január 26-tól megnövekedtett hatásköreik vannak, vasárnaponként pedig annál inkább. A Bihar Megyei Rendőrség Felügyelete magyarázatot adott arra vonatkozóan, hogy hogyan és milyen módon kapják meg a kettős bírságot azoknak, akik 24 órán belül kétszer is zajosabbak a megengedettnél.

Az A 61/1991 sz. törvény (a társadalmi együttélés, a közrend és a béke bizonyos normáinak megsértése miatt szankcionálásra johosít) a következőképpen rendelkezik: 26. pont: „Bármely személy 22:00 – 8:00 és 13:00 – 14:00 között zavarhatja a bérlők csendjét zajok, vagy bármilyen eszköz, tárgy vagy hangszer nagy intenzitású használatával a helyiségben vagy jogi személyek irodáiban, természetes személyek otthonaiban vagy bármilyen más épületben, lakhatás céljából vagy azok közvetlen közelében ”. Annak, aki ezt a jogszabályt egy vasárnapi napon kétszer vagy többször megszegi, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Az ezt megelőző bírságok 500 és 1500 lej között voltak kiszabhatóak, az új rendeletek szerint, amelyek január 26-tól léptek érvénybe, ”a 2. cikk (25) -27. pontjában előírt jogsértések 24 órán belüli megismétlése, 2000 és 3000 lej közötti pénzbírsággal súlytható.

Ugyanakkor semmilyen pénzbírságot nem köteles fizetni a szankcionált fél mindaddig, amíg a tényeket különféle módon nem bizonyítják: tanúk, nyilvántartások stb.: „A tények bizonyítása és a szankciók kiszabása a rendőrségi eszközökkel és módszerekkel végzett ellenőrzéseket követik. Az esettől függően, a helyszínen lévő rendőrök által végzett nyomozások után, tanúk meghallgatása után, néhány fotó megtekintése után vagy más, a bűncselekmény elkövetésére alkalmas bizonyíték felhasználása után állapítják meg a bűncselekmény súlyosságát” – jegyezte meg a Bihar Megyei Rendőrség Felügyeletének szóvívője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában