Rektorválasztás

2020.02.20. 15:30

Lemond a váradi egyetem rektora

Lemond a Nagyváradi Állami Egyetem rektora, Constantin Bungău, de a következő választási időszakban ismét jelentkezni fog a tisztségre.

P. Nagy Noémi

Március 1-től kezdődően lemond tisztségéről Constantin Bungău, a Nagyváradi Állami Egyetem rektora, aki 2012 óta tölti be ezt a posztot. A döntés jóváhagyására összehívta az egyetemi szenátusi gyűlést, melyet ma tartanak meg. A gyűlésen a hitelutalványozó személyét is ki kell jelöljék. A rektorválasztásig a pénzügyi kérdésekben a hitelutalványozó fog dönteni, az egyéb vezetési döntésekben pedig az egyetem szenátusa, a rektorhelyettesek és a karokat vezető dékánok. A jelenlegi rektor a hitelutalványozó tisztségre Bendea Gabrielt, a pénzügyekért felelős rektorhelyettest fogja ajánlani – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Harmadik mandátum

Sajtóértesülések szerint Bungău lemondása várható volt, hiszen a múlt hónapban mandátumot nyert az egyetem szenátusába, és a törvény szerint választania kellett a rektori és a szenátori tisztség között. Az sem elhanyagolható tény, hogy lemondásával egy újabb rektori mandátumra jelentkezhet a tavaszi választások alkalmával. A tanügyi törvény szerint a rektorok legtöbb két teljes mandátumot tölthetnek be, lemondásával viszont Bungăunak még egy indoka lesz, hogy második mandátuma ne legyen teljes, hiszen 2016 nyarán már fel volt függesztve tisztségéből, mivel házi őrizetben volt. A sajtótájékoztatón Constantin Bungău hivatalosan is bejelentette, hogy a tavaszi rektorválasztásokon indulni fog a harmadik mandátumért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában