Katolikus Bál

2020.02.24. 11:06

Jótékonysági célú bált szervezett a nagyvárad-olaszi plébánia

Nyolcadik alkalommal szervezte meg az elmúlt szombat este a Jótékonysági Katolikus Bált a nagyvárad-olaszi római katolikus egyházközség egyháztanácsa. Elegancia, színvonalasan műsor és kiváló társaság jellemezte a rendezvényt, melynek debreceni vendégei is voltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Akárcsak az ezt megelőző alkalmakkor, nemcsak a farsangi idő szellemében voltak együtt vidám hangulatban a bálozók, hanem ezúttal is többszörösen nemes célokat támogattak. Hasonlóan Várad hajdani nagyságaihoz és öntudatos polgáraihoz, akik egy szebb és boldogabb jövő reményében adakoztak, ők is össze tudták hangolni a szórakozást és a közjó szolgálatát.

A találkozó felajánlásai a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba járó diákok tanulási lehetőségeihez járultak hozzá, illetve ebben az évben a szervezők elsősorban a Szentlélek-plébánián szeretnének létrehozni egy olyan pénzügyi alapot, amiből a rászoruló családoknak biztosíthatnának egy meleg ebédet, tűzifát, a villany- és a fűtésszámláik kifizetését.

A műsorvezetők (Kiss Géza, Habinyák Erzsébet, Kiss Csaba) külön köszöntötték a köz-, a kulturális- és a politikai élet reprezentánsait. A református egyházat Vinczéné Pálfi Judit előadótanácsos és Vincze Zoltán csillagvárosi lelkész képviselték, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő pedig egy serleget kapott, mint a bál leghűségesebb támogatója.

Szabó Ervin várad-olaszi plébános azt kivánta: mindenki hagyja otthon a gondjait, problémáit és inkább kapcsolódjon ki, töltekezzen fel, hiszen ahogy Dosztojevszki is mondta, aki szívből tud kacagni, az jó ember. Kiss Albert főesperes-kanonok, korábbi olaszi plébános is azt tanácsolta, ezen az estén legyen jókedvű, derűs mindenki, ne gondoljon a rosszra, a bajokra.

Böcskei László megyés püspök filozófusoktól idézve a találkozások fontosságát emelte ki, illetve azt, hogy az tesz bennünket emberré, ha beszélünk egymással, kapcsolatokat teremtünk. Nem csak lájkolunk, hanem van mondanivalónk, megnyílunk egymást előtt, és ezáltal tudunk épülni.

A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tánckara nyitotta meg a bált, bécsi keringővel, a fiatalokat Dulău Dianna tanárnő készítette fel. A Francisc Hubic Művészeti Iskola kortárs tánc szakos növendékei modern balettet mutattak be, mely produkciójukkal különben a tavaly novemberben zajlott Fit To Dance és a decemberben megrendezett A tánc ünnepe országos versenyeken első helyezéseket értek el. A táncolok (Cornea Alexandra, Naphegyi Zsófia, Kovács Ilona és Bánya Petra) felkészítője Sándor-Gavriș Ramóna tanárnő, koreográfus, a kosztümök a Diakónia Keresztyén Alapítvány Méhecske Műhelyében készültek. A Szent László Líceum tehetségeinek egy másik csoportja lépett fel ezután, őket Nagy Enikő tanárnő készítette fel. Mint ahogy a felsoroltakból bizonyára kitűnik, ezen az estén a táncé volt a főszerep, az i-re a pontot pedig Kaszás Regina és Kolozsi Sándor szemet gyönyörködtető előadása tette fel. Ők egy éve alkotnak táncpárt, de mindketten már tíz éve táncolnak, és számos sikernek örvendhettek eddig. Regina korábban a testvérével versenyzett, akivel megnyerték a C osztályos román bajnokságot és az ifjúsági világranglista 53. helyét foglalták el. Jelenlegi partnerével, Sándorral a B osztályos román bajnokságban második helyen végeztek Bukarestben. Mindemellett Magyarországon, Szlovákiában és Romániában is sikerült már magukat a dobogóra táncolniuk.

Az est finom süteményeit, tésztáit a Szent László Líceum szülői közössége varázsolta a terített aszalokra, a jóféle innivalóról Molnár József, Konrád János és Riknyák Tibor gondoskodtak. Tombolasorsolás és árverés is volt, a felajánlott tárgyakért a magánvállalkozások és személyek mellett a mallersdorfi ferences nővéreknek és a Caritas Catolicának jár köszönet.

A hajnali órákig tartott a bál, a talpalávaló a Kiss Music Band (Kiss Géza, Kiss Lívia, Kiss Csaba, Kiss Ervin) biztosította mint mindig, elismerésre méltó szakmai hozzáértéssel.

 

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában