Évértékelő

2020.02.24. 16:00

Jó évet zárt az állami egyetem

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott szerdán Constantin Bungău, a Nagyváradi Állami Egyetem rektora. Mint elmondta, 2019 volt az egyik legjobb év az elmúlt nyolc éves időszakban.

P. Nagy Noémi

Főleg pénzügyi szempontból volt a legjobb éve a Nagyváradi Állami Egyetemnek a 2019-es esztendő. A tavalyi költségvetés 234 millió lej volt, vagyis 35 százalékkal több az azt megelőző évhez képest – mondta el Constantin Bungău sajtótájékoztatóján. A tanügyminisztériumi támogatás 115 millió lej volt, ez sokkal több mint a korábbi években. A nagyobb pénzalapra a fizetések növekedése miatt volt szükség. A kivételes pénzügyi helyzet lehetővé tette több projekt indítását, valamint számos kutatás és fejlesztés támogatását is, ugyanis körülbelül 350-400 egyetemi dolgozó vesz részt a különböző projektekben és kutatásokban. Mindez a rektor szerint hozzájárult a felsőoktatási tevékenységek minőségének a javulásához, és ezzel párhuzamosan az egyetem elhagyásának csökkenéséhez. Hozzátette, hogy az Egyetemi Szenátussal kötött menedzseri szerződésben foglalt vállalások több mint 90 százalékát teljesítette az elmúlt négy évben. Bungău elmondta, hogy pénzügyi szempontból idén sem lesz gond, biztosítják a projektekhez szükséges költségvetéseket, 26 oktatáson kívüli tevékenység lesz, legkevesebb három nyári iskolát szerveznek július utolsó két hetében, amikor körülbelül 200 középiskolás diákot látnak majd vendégül az egyetemen, végezetül pedig nagy pénzalapot tudnak biztosítani az Erasmus-programokra is. Tanügyi téren is voltak sikerek: több olyan szakot hoztak létre, főként az informatika és a robotika területén, amire igény van a munkaerőpiacon. Az elmúlt négy évben nyolc új doktori képzést indítottak. A rektor elmondta, hogy nem sikerült még bevezetnie, hogy a hallgatók online is elérhessék a kurzusok és szemináriumok anyagait. Továbbá nem sikerült megvalósítani az okos kampuszt, amihez több körülménynek is teljesülnie kéne: minden épületben állítható hőmérséklet kellene legyen, különböző biztonsági berendezéseket kellene felszerelni és a biztonsági beléptetésnek is működnie kéne. „Egy okos kampuszt nem lehet megvalósítani négy év alatt, jó ha húsz év alatt sikerülni fog” – fűzte hozzá.

Bentlakások

Ligia Burtă rektorhelyettes a bentlakások állapotáról beszélt. Mint elmondta, a bentlakások állandóan 98-100 százalékban telítettek. Felszerelték és modernizálták az 1. számú fiú bentlakást, a 2. számú lány bentlakást, a 3. bentlakást pedig teljesen kifestették, tehát az ott lakók kényelme jelentősen javult. Mivel megnőtt az igény a bentlakások iránt, az elkövetkezendő években három új épületet húznak fel, ebből két bentlakást a nagyváradi önkormányzat építtet. A helyekre azért is szükség van, mert egyre több hallgató érkezik külföldről, ebben az évben rekordszámú, 1056 külföldi hallgatója van az egyetemnek. Ugyanezen a sajtótájékoztatón Aurel Căuș, az Egyetemi Szenátus leköszönő elnöke jelentette be azt, hogy március 9-én választják meg az új elnököt. A tisztségre egyébként rajta kívül még ketten jelentkeztek, Ionuț Oprea és Critian Grava szenátusi tagok, utóbbiak a Szenátus alelnöki tisztségét töltötték be az elmúlt években, Oprea 2016-ban. Grava pedig 2016-2019 között. A szenátus évértékelőjével kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan közzéteszik azt az egyetem honlapján. Két fő ügyet emelt ki az elmúlt időszakból: az egyetem által egy 2000-ben illegálisan kiadott oklevél visszavonását és az egyetem új Cartájának elfogadását. Az előbbi ügy a bíróság előtt van, ezért már nem az egyetem hatáskörébe tartozik, a Cartát pedig decemberben fogadták el. „Az új szenátus a törvény szerint tovább javíthatja majd a Cartát” – tette hozzá Aurel Căuș. Constantin Bungău ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szeretné, ha az egyetemi Carta lehetővé tenné, hogy a rektor szenátusi tag is legyen, és hogy rektori tisztség betöltését ne korlátozzák két mandátumra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában