Renoválás

2020.02.12. 09:29

Hamarosan végeznek a nagyváradi Darvas–La Roche ház felújításával

A végéhez közelednek a renoválási munkálatok a nagyváradi Darvas–La Roche házban, melyek 2018 januárjában kezdődtek el azzal a fő céllal, hogy egy szecessziós múzeum létesüljön az ingatlanban.

Ciucur Losonczi Antonius

A beruházást európai uniós pénzforrásokból finanszírozzák, a Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében. A megbízási szerződés értéke áfa nélkül 4.793.443.71 lej, a kivitelező pedig a szalárdi Constructorul Kft. Amellett, hogy az ingatlanban szecessziós múzeumot akar létesíteni az önkormányzat, a restaurálástól azt is reméli, hogy fellendíti a város turisztikai forgalmát, illetve felpezsdíti a kulturális életét. A tulajdonképpeni munkálatok várhatóan már áprilisban befejeződnek, de a projekt maga csak 2020. augusztus 30-án zárul le, mivel be kell még bútorozni, reklám- és audit tevékenységet kell végezni stb. Amúgy a várostörténeti múzeum fog foglalkozni azzal, hogy a Darvas–La Roche ház részét képezze az idegenforgalmi hálózatnak.

Ami a külső munkálatokat illeti, többek közt kicserélték a cserepeket, renoválták a tetőzet azon részét, mely a beázások miatt meg volt rongálódva, vakoltak, felújították az udvaron levő kutat, rendbe tették a terasz padlózatát, liftet szereltek fel és kipróbálták, hogy működik-e. Belső munkálatok a pincében, a földszinten és az emeleten egyaránt zajlottak. Korszerűsítették a villany- és a fűtéshálózatot, felújították a vizesblokkokat, festettek és gletteltek stb.

Az ingatlan a Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) utca 11. szám alatti aránylag szűk, a Körös-partra is kitekintő aszimmetrikus telken található. Az itteni földszintes ház helyére Darvas Imre már 1908 nyarán szeretett volna egy kétemeletes bérpalotát építeni, de ez akkor nem valósult meg, majd csak 1910-1911-ben építették fel e telekre Vágó József és László terve alapján a ma is látható ingatlant, melynek kivitelezője Sztarill Ferenc volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában