Az Úr csodásan működik

2020.02.28. 09:30

Erdély nagy tanúságtevőiről Nagyváradon

A Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség imatermében mutatták be szerda délután Frigyesy Ágnes újságíró Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők címmel 2017-ben megjelent interjúkötetét. A szerzőt Nagy József Barna kérdezte.

János Piroska

Tőkés István református lelkipásztorral, Ferencz Béla Ervin OFM atyával és Bíró Antal János ferences szerzetessel készített mélyinterjúk olvashatóak abban a képekben is gazdag kötetben, amelyet a szerző jelenlétében mutattak be szerda délután a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség imatermében. A könyv címével egybecsengően az eseményt a Sole Fide Keresztyén Kulturális Csoport Thurzó Sándor József brácsaművész kíséretében Az Úr csodásan működik egyházi énekkel nyitotta meg. Herdean Gyöngyi parókus lelkipásztor a Zsidókhoz írt levél 10:32–39 verseit olvasta fel: „De emlékezzetek vissza a régebbi napokra, amelyekben miután megvilágosodtatok, sok szenvedésteljes küzdelmet álltatok ki.” A két kiadásban is megjelent, két év alatt elkészült könyvben nemcsak az interjúalanyok élettörténete bontakozik ki, hanem az erdélyi magyarság, az egyház sorsa is – hangzott el. Mindhárom egyházi személyiség szinte egy teljes évszázadot élt és szolgálta a közösséget: Bíró Antal János 99 évet, Ferencz Béla Ervin 97 évet, Tőkés István 99 évet élt. Talán isteni sugallatra az utolsó pillanatban sikerült megszólítanom a három kiváló papi személyt” vallja a szerző, a kötet megjelenését az interjúalanyok ugyanis már nem élték meg. A kiadványból a három személyről szemelvényeket olvasott fel Füzesi Edit.

A bemutatott interjúkötet mellett említést nyert a pár nappal ezelőtt, Böjte Csabáról megjelent könyv, ami 17 évet ölel fel és számos fotót tartalmaz. Elhangzott: a vallásos családból származó szerző, a Budapesti Székely Kör elnöke számtalanszor járt Erdélyben, a csíksomlyói zarándokvonat tudósítója.

A könyvbemutatót Fórián Andrea négy, alkalomhoz illő alkotásával, illetve megzenésített versével zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában