Adománygyűjtés Noelnek

2020.02.04. 09:18

Amikor a civil összefogás kézzelfogható formát ölt

Hihetetlen mennyiségű műanyagkupak gyűlt össze az érkörtvélyesi Ölyüs Noel családjának udvarán, amit hétfőn szállítottak el.

Rencz Csaba

Ha arról kellene mesét írnom, hogy miként ölthet testet egy civil összefogás, akkor ebben a pillanatban talán így kezdeném: Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, de a műanyagkupakhegyen azért innen, élt egy kisfiú, aki súlyos betegséggel született.

Gyógykezelésének elvégzésére olyan sokan összefogtak, hogy azt még talán a népmesebeli okos lány sem tudná összeszámolni, az a lány, aki kifogott a királyon azzal, hogy vitt is neki ajándékot, meg nem is. Akik ellenben az érkörtvélyesi Ölyüs Noel érdekében kupakgyűjtésbe kezdtek, azok bizony csak hozták és hozták (vagy küldték) a kupakokat, így nem túlzás és nem mese azt mondani, hogy valóban egy hegynyi gyűlt össze belőle a család körtvélyesi házának udvarán. A gerincvelő alapú izomsorvadásban szenvedő kisfiú reménybeli gyógyulásához vezető út újabb, ezúttal a nyilvánosság számára látványos lépésére került sor hétfőn délben: egy Szatmár megyei fuvarozási cég kamionja állt meg a ház előtt, hogy elszállítsa a kupakokkal teli zsákokat.

Ottjártunkkor hihetetlen látvány tárult elénk: az udvart hosszában raklapokra halmozott zsákok foglalták el, aki nem látta, szerintem nem is tudná elképzelni, hogy pár hónap alatt (hiszen október végén állt a család a nyilvánosság elé először, lapunkon keresztül) honnan is lehetett ennyi temérdek kupakot előteremteni?!

A szerencsében is lehet bízni

Miközben zajlott a rakodás, Fodor Hilda, Noel édesanyja kérdésünkre elmondta: megbecsülni sem tudja, mennyien kapcsolódtak be a kupakgyűjtésbe, hiszen már valóságos hálózat alakult ki mind Romániában, mind Magyarországon támogatásukra. Azt sem számoltuk ki, mennyi súlyt nyomhat a „kupakhegy”, de akit mégis a számok érdekelnek: nagyjából 30 raklapon egyenként 28–30 zsák volt, zsákonként 15–25 kilogrammnyi kupakkal.

A fuvarozó támogatásként végezte a szállítást egy Budapest melletti átvevőhöz, aki kiemelt árként 100 forintot fizet kilójáért. A rakodásban helyiek segítettek erőgépekkel, illetve ott találtuk a székelyhídi líceum néhány kilencedikes és tizedikes diákját Kiss Daniella testnevelőtanár vezetésével, ők a gyűjtésből is kiveszik a részüket, ahogyan most az önkéntes munkából is.

Fodor Hilda elmondta még, hogy Noel a körülményekhez képest jól van, ahogyan arról legutóbb beszámoltunk, a következő Spinraza-kezelésig várják, hogy Bukarestből, illetve Olaszországból érkezzenek vizsgálati eredmények. Ami mégis izgalomra ad okot, hogy megkezdődött az úgynevezett Zolgensma-sorsolás. Ez az a gyógyszer, ami véglegesen gyógyítja a gerincvelő vázizmokat mozgató idegsejtjeinek funkciókiesését jelentő betegséget, s melyet a világ legdrágább készítményének tartanak (ára a portfolio.hu gazdasági magazin szerint 2,1 millió dollár, vagyis 641 millió forint). A gyártó éppen hétfőtől kezdve hetente fog kisorsolni egy-egy gyereket, aki ingyen juthat hozzá a szerhez, összesen százan világszerte. Sajtóértesülések szerint a gyártó nem közölte, hogy hányan vesznek részt a sorsolásban, ám amennyiben egy kisorsolt gyermek szülőhazájában az illetékes hatóságok engedélyezik a Zolgensma használatát, a páciens heteken belül megkaphatja a készítményt. A reménykedők között van Noel és családja is, de a gyűjtés természetesen tovább zajlik.

Adományozás

Aki szeretné támogatni a gyerek gyógykezelését, az az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

Fotó: Facebook/Vili Apartments

Magyarországon – NOELNEK ODAADÁSSAL ESÉLYE LESZ ALAPÍTVÁNY, OTP Bank számlaszám: 11739009-23910096, IBAN elektronikus forma: HU45117390092391009600000000, SWIFT kód: OTPVHUHB, Közlemény: Adomány, email: noel.alapitvany@gmail.com;

Romániában – ASOCIATIA PENTRU MICUTUL NOEL, RON: RO33BTRLRONCRT0532233601, EUR: RO80BTRLEURCRT0532233601, USD: RO84BTRLUSDCRT0532233601, Banca Transilvania Agentia Valea Lui Mihai, Str. Marton Aron, Nr. 14, Valea Lui Mihai, Bihor, Romania, Cif: 42065170.

További információk és adományozási kezdeményezések sokasága elérhető a közösségi média oldalain.

 

Borítókép és beágyazott fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában