Férfi és nő

2020.02.15. 19:00

„A női lélek nagyon fontos az egyházban”

Soron következő találkozóját tartotta szerda délután a váradolaszi plébánia közösségi házában a Szent Rita Római Katolikus Nőszövetség. Szabó Ervin plébános tartott vetített képes előadást a házasság, férfi és nő kapcsolatáról.

Ciucur Losonczi Antonius

Egy eseményekben bővelkedő, munkás esztendőt tudunk ismét magunk mögött. Hálával mondunk köszönetet Istennek, aki megőrzött minket egymásnak és másoknak, ugyanakkor erőt adott veszteségeink elviselésére, segített közösségi munkánkban, önálló és közös rendezvényeink szervezésében, vallásos öntudatunk ápolásában” – nyilatkozta lapunknak Zalder Éva, a Szent Rita Nőszövetség elnöke. Megemlékezett arról, hogy a Nőszövetség sajnos pótolhatatlan veszteséget szenvedett tavaly azáltal, hogy egy másokért, igaz szeretettel megélt, kitartó munkában eltelt gazdag életet maga mögött tudva, eltávozott az élők sorából örökös elnökük, Stelli Olga.

A Nőszövetség tagjai havonként legalább egyszer találkoznak, adott esetben kétszer, terv szerinti összejöveteleik alkalmával. Feladatuk ilyenkor az együvé tartozás tudatosítása és fejlesztése, valamint a valláserkölcsi nevelés támogatása. A felnőtt szintű hittanórákat Giosanu Leonard káplán tartja számukra, ugyanakkor ő gondoskodik vallásos és lelki nevelésükről. Őt támogatják munkájában azok a papi személyek, egyházi elöljárók, akik részt vállaltak és továbbra is vállalnak lelki nevelésükben, kiemelten Szabó Ervin plébános.

Ami a Nőszövetség munkáját illeti, céljuk minden egyházi intézmény támogatása és az egyházi rendezvények pártolása. Ezen kívül hangsúlyt fektetnek az önálló rendezvények szervezésére, a katolikus öntudat ápolására, az együvé tartozás tudatosítására és fejlesztésére. Fontos számukra a valláserkölcsi, szociális és vallásos-kulturális nevelés felkarolása egyházon belül és kívül. A kézműves mesterségek ápolását is támogatják, és küldetésüknek tekintik a magányos öregek, betegek, árvák, sokgyermekes családok, hátrányos helyzetű személyek anyagi és erkölcsi támogatását.

A legutóbbi összejövetelen szó esett arról, hogy Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos vezetője is köszönetet mondott áldozatos tevékenységükért, egy esperesi gyűlésen pedig Böcskei László megyés püspök annak fontosságát emelte ki, hogy a plébániakán imádságos hátterű, lelki erőt nyújtó csoportok működjenek az összefogás jegyében. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy március elején ismét megszervezik Nagyváradon, ezúttal a görögkatolikusoknál, a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fórumának imádságos együttlétét.

A közeljövőt érintő eszmecserét megelőzően Szabó Ervin plébános tartott vetített képes előadást a jelenlevőknek a házasság, férfi és nő kapcsolatáról, arról, hogy „a női lélek nagyon fontos az egyházban”, és miért jó tudatosítani azt, hogy nem vagyunk egyformák, hiszen van, akit nőnek, és van, akit férfinak teremtett az Isten, mindazonáltal szükség van mindkét félre, hiszen egyik a másikat kiegészíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában