Sertéspestisveszély

2020.01.22. 12:00

Még ezerötszáz vaddisznót kell kilőni a megyében

Hamarosan véget ér a vaddisznóvadászati szezon, és addig Bihar megyében még mintegy ezerötszáz példányt kellene kilőni, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis továbbterjedését.

Pap István

Megyénkben jelenleg öt farmon, tíz vadászterületen és Ion Țiriac bályoki vadászkomplexumában van még sertéspestisgóc. A fertőzés megállítása és felszámolása fontos teendőket ró több állami intézményre is. Ezeket a feladatokat tárgyalták meg a Bihar Megyei Járványvédelmi Központ tegnapi ülésén, melyet Dumitru Țiplea, a megye prefektusa hívott össze, és amelyen az érintett intézmények képviselői vettek részt. Először Aurel Indrie, a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) osztályvezetője vázolta fel a helyzetet. Bihar megyében 2018 júliusában jelent meg az afrikai sertéspestis, azóta 43 helyiségben ütötte fel a fejét, főként a megye északi részén. Az azóta eltelt időszakban 102 gazdaságban, tíz vadászterületen és egy vadászkomplexumban mutatták ki a fertőzést. Szerencsére harmincnyolc helyiségben 97 farmon sikerült felszámolni a fertőzést, de a vaddisznóállományban továbbra sem sikerült egyetlen fertőzési gócot sem kiiktatni. Ez azért is nagyon nehéz, tette hozzá, mert csak két évvel az utolsó diagnosztizált eset után lehet hivatalosan is megszűntnek tekintetni a fertőzési gócot a vadállományban. Indrie kifejtette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok is azt mutatták ki, hogy a vaddisznó-populáció nagy mértékben fertőzött.

Sok itt a vaddisznó

A szakember elmondta, hogy Bihar megyében 2018-ban 6446, tavaly pedig 5251 vaddisznó volt, ami még mindig sok. Indrie kifejtette: intenzíven folytatni kell a vaddisznók vadászását, valamint a lehető leghamarabb meg kell találni a döglött példányokat, ellenkező esetben a fertőzés könnyen tovább terjedhet. Mint mondta, a betegség felfedezésétől számított hatvan napon belül legalább a felére le kell csökkenteni a vaddisznó-populációt a góc tizenhárom kilométeres sugarú körzetében, majd az állatok begyűjtésére, szállítására, kezelésére vonatkozó előírásokat ismertette. Victor Meluț, a DSVSA főtanácsosa és sertésszakértője bejelentette, hogy a tíz érintett vadászterület közül a 14-es számú micskei és az 1-es számú érkörtvélyesi vadászterületen teljesítették a kilövési kvótát, a többi érintett területen még zajlik a vadászat. Hozzátette, hogy vannak a fertőzés által nem érintett vadászterületek is, amelyekben azért szintén folyik az ellenőrzés, majd bejelentette, hogy a mostani vadászidényben összesen 2032 példányt küldtek el a bihari és a szatmári állat-egészségügyi igazgatóságokhoz.

Kvóta

Marius Poenaru, a megyei erdészeti őrség főtanácsosa elmondta, hogy Bihar megyében 3686 vaddisznót kell kilőni, de mindeddig csak 2166 példányt vadásztak le, vagyis a kvótának az 58,7 százalékát teljesítették. A megyében összesen 69 vadászterület van, de sertéspestis csak tíz területen ütötte fel a fejét, ezeknek öt kezelője van. Ő is elmondta, hogy Micskén és Érkörtvélyesen már teljesítették a kvótát, sőt, utóbbi helyszín kezelői a kvóta emelését kérték, ugyanis Magyarországról az utóbbi időben átvándoroltak oda vadak. Hozzátette, hogy a 21-es számú, hegyközpályi vadászterületen kevés vaddisznót lőttek ki, míg a többi érintett terület kezelőitől, a Nagyváradi Egyetemtől, a Gliganu, a Crișana Hunting és az alsókocsobai vadásztársaságoktól még nem kapta meg az erdészeti őrség az erre vonatkozó frissített jelentést. Hozzátette, hogy amennyiben nem teljesítik a törvényben rögzített kötelezettségeiket, az erdészeti őrség megbírságolja ezeket a társaságokat, és akár a szerződésbontásig is el lehet jutni.

Nőtt a gócok száma

Az elhangzottakra reagálva Dumitru Țiplea azt kérte az illetékes intézményektől, hogy ne várjanak tétlenül a jelentésekre, hanem ők maguk gyakoroljanak nyomást a vadászterületek kezelőire, annál is inkább, mert hamarosan befejeződik a vadászati idény, és addig még mintegy ezerötszáz vaddisznót kell kilőni. Poenaru a maga során megjegyezte, hogy január 31-én fejeződik be a vadászszezon a nőstény vaddisznókra és a malacokra, de a hímekre továbbra is lehet vadászni. Aurel Indrie ezt azzal egészítette ki, hogy a vadak hajtása csak a fertőzött vadászterületeken tilos. Țiplea nehezményezte azt, hogy míg decemberben négy fertőzési góc volt a vaddisznó-populációban, addig mára megduplázódott ezek száma. „Kolozs megyében miért nincs egyetlen góc sem? Engem nem az zavar, hogy ott miért nincs, hanem az, hogy itt miért van” – fejezte ki elégedetlenségét a prefektus.

Madárinfluenza

A sertéspestis mellett a madárinfluenza veszélye is fenyegeti Bihar megyét azok után, hogy január 15-én a közeli Létavértesen egy kacsatelepen kimutatták a madárbetegséget. Ennek nyomán a DSVSA azonnal megfigyelési övezetté nyilvánította Diószeget és környékét, mondta a tegnapi ülésen a madárinfluenza-helyzet kapcsán felszólaló Remus Moțoc, a DSVSA igazgatója. Mint mondta, ott stabil a helyzet, nem bukkant fel a betegség a szárnyas állományban. A továbbiakban az igazgató cáfolta azt az országos sajtóban megjelent hírt, miszerint három Bihar megyei madárhúsraktár magyarországi, madárinfluenzával fertőzött területekről hozott volna be tizenhét tonnányi madárhúst. Mindazonáltal január 18-én megkezdték a három raktár ellenőrzését. Mint kiderült, a raktárak összesen 21 tonnányi húst szereztek be, amelyeket időközben már továbbítottak is. Ezek nagy része, tizennyolc tonna Brăila megyébe jutott, ahonnan visszavonták azokat, a többi madárhúst viszont már értékesítették. Moțoc hangsúlyozta, hogy a hús kivonása a forgalomból óvintézkedés volt, mert az áru amúgy nem fertőzött területről származik. A prefektus kifejezte nemtetszését amiatt, hogy az országos sajtóból kellett megtudnia azt, hogy a DSVSA csak az iratokat ellenőrizte a három raktárban, mert mire kiérkezett, a húst már elszállították onnan. Azt viszont megnyugtatónak ítélte meg, hogy a DSVSA álláspontja szerint az országos sajtó híreivel ellentétben nem volt fertőzött a húsáru.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában