Leépítések

2020.01.23. 14:51

Elbocsátások várhatóak az Érmellék legnagyobb munkaadójánál

Szilágysomlyói gyárát bezárja, az érmihályfalvinál leépítést tervez az ARA Shoes, a környék legnagyobb munkaadója.

Rencz Csaba

„Mint a sebésznek, akinek vágnia kell, hogy meggyógyítsa a beteget, nekünk is csökkentenünk kell a személyzetből, hogy megpróbáljunk jövedelmezővé válni.” Ezzel a mondattal zárul az a közlemény, mely kedden délután kezdett terjedni Érmihályfalván (illetve a közösségi oldalon is), s melyben a német érdekeltségű ARA Shoes cipőgyár tudatja: átalakításokra készül.

A több cégből álló konszern a legnagyobb munkaadónak számít a régióban, közel két és félezer alkalmazottja van, akik nemcsak helyiek, de a környező településekről is bejárnak, sőt, munkapontjuk van Szilágysomlyón is. Utóbbi már nem sokáig létezik, mert a közleményből kiderül: a gyár vezetősége úgy döntött, április 10-től beszünteti a termelést a Szilágy megyei városban. Ugyanettől a dátumtól az érmihályfalvi központot érintő változások is lesznek. Idézünk a közleményből (szó szerint, s melynek a „Felhívás” címet adták annak megfogalmazói), mely az ARA Shoes cég alkalmazottait szólítja meg: „Az ARA AG Konszern tevékenységének orvoslása érdekében a vezetőség az elmúlt hat hónapban átfogó elemzést végzett és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen sikeres lehetőség a termelés kapacitásának csökkentése Romániában, amely túlméretezett a jelen és az elmúlt évek tényleges eladásaihoz képest. E tekintetben elkészítette a termelés csökkentésének tervét, amely két szakaszból áll.” Az első szakasz a már említett gyárbezárás Szilágysomlyón, a második, ami ugyanattól a dátumtól kezdődök „50%-kal csökkenti a napi párszámot a mihályfalvi talpaló részlegen. Ez a termeléscsökkentés a talpaló személyzetének 50%-os leépítéséhez vezet, valamint más részlegek alkalmazottainak csökkentéséhez is, a varroda részleg kivételével. Ezzel párhuzamosan a társaság megkísérel áthelyezési lehetőséget találni a legtöbb leépítendő alkalmazott számára a Lloyd és a Legero Romania cégekhez (a konszern további tagjai – szerz. megj.) Minden alkalmazottnak, aki elbocsátásra kerül, a felmondási határidő után a társaság pénzügyi kompenzációt fizet, amelynek összegét a következő időszakban határozzák meg.” A közlemény végén az ARA Shoes vezetősége sajnálatát fejezi ki a „kemény intézkedés” miatt, illetve „hálát és köszönetet” mond a kifejtett munkáért, majd következik a fentebb már idézett zárómondat.

Strukturális átszervezés

A fentiekkel kapcsolatban kerestük a gyár igazgatóját, akit nem sikerült elérnünk, állítólag szabadságon van és nem is tartózkodik az országban, más pedig érthetően nem akart nyilatkozni. Annyit azonban megtudtunk, hogy a gyár legfelsőbb német vezetői hétfőn érkeztek Érmihályfalvára, ami a helyi vezetőket is meglepetésként érte. A vendégek állítólag ügyvéddel érkeztek, hogy bármilyen felmerülő kérdésre és gondra helyben választ és megoldást tudjanak adni, a cél pedig a vállalat romániai részlegének strukturális átszervezése (jelentsen ez bármit). Az utóbbi években rendszeresen felröppent a hír az ARA-val kapcsolatban (a több részből álló konszernt az egyik tag nevével szokták összefoglalóan emlegetni), hogy elbocsátások lesznek, sőt, olyan is, hogy el is költözik az országból. Bár a személyi létszám gyarapítása volt a jellemző, előbbi most bekövetkezni látszik, utóbbiról tudomása szerint nincs szó, mondta kérdésünkre Nyakó József polgármester, aki decemberben részt vett a cég év végi szokásos ünnepségén, ahol nem volt érezhető a hangulaton a várható változás (amiről nem is tudhattak sokan). Mint megtudtuk, kilencszáz főt foglalkoztató részlegről van szó, a leépítés tehát 450 személyt érinthet. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az érintettek közül minél többeket átvesznek a közleményben említett társcégek, de hozzátette, hogy a városban további két, hasonló profilú nagyobb vállalkozás is működik, egyik ezek közül most is bővítésen dolgozik. A városban nulla a munkanélküliség mértéke, sőt, a sok külföldre távozó okán inkább munkaerőhiány van, fejtette ki a polgármester, kijelentve, hogy aki akar dolgozni, az találhat magának munkahelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában