Egyetemes imahét

2020.01.22. 11:00

Az egységben ott van a kereszthordozás is

Idén az „…igen emberségesen bántak velünk...” (ApCsel 28,2) mottó jegyében zajlik Nagyváradon az imahét a Krisztus-hívők egységéért január 18–28. között. Hétfőn este a felekezetek helyi elöljárói az evangélikus-lutheránus templomban imádkoztak azért, hogy megvalósuljanak a Jézus Krisztus főpapi imájában elhangzottak.

Ciucur Losonczi Antonius

„Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Megpihentet zöldellő réteken, és csendes vizekhez terel engem. Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényén vezet az ő nevéért. Ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy, vessződ és botod vigasztal engem.” A zsoltáros szavaival köszöntötte a jelenlevőket a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség nevében és a házigazda örömével Mátyás Attila lelkipásztor. Úgy fogalmazott: Isten hozott mindenkit, akik eljöttek, hogy ismét együtt imádkozzanak, hogy az igére figyelve lélekben, hitben, keresztény identitásban erősödjenek és gyarapodjanak.

Olvasmányként az a rész hangzott el az Apostolok cselekedeteiből (27,18–26), mely arról számol be, hogy amikor Szent Pált fogolyként Kréta szigetéről Rómába szállították, nagy vihar támadt, ő azonban nem félt, mert tudta, hogy nincs egyedül, hiszen vele az Úr, és elkíséri hosszú útján a veszély közepette is. A matrózokat és a katonákat is arra buzdította, hogy legyenek bizakodóak, mert nem fognak elpusztulni. Végül Máltára sodorták őket a hullámok, ahol a helyiek örömmel fogadták a hajótörötteket, s így lehetőség nyílt az örömhír terjesztésére.

Prédikációjában Tiberiu Bulzan pünkösdista pásztor arról elmélkedett, hogy szoktunk-e köszönetet mondani Istennek, illetve milyen az élő egyház és gyülekezet?

A testvéregyházak képviselőinek hozzászólásának rendjén Pék Sándor váradújvárosi római katolikus esperes-plébános Böcskei László megyés püspök szívélyes üdvözletét adta át, majd azon meggyőződésének adott hangot, hogy az egységben ott van a kereszt hordozása is, az áldozat pedig szépséget és boldogságot teremtő. Azt kérte: Isten adjon bölcsességet, hogy tudjuk meghozni a szükséges áldozatot az egységért, és az imahét legyen a boldogság és a szépség alkalma, egy olyan idő, mely változást hozhat.

Dénes István-Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese, váradolaszi tiszteletes Máté evangéliuma V. fejezetéből idézte a 13-tól 16-ig terjedő igeverseket, melyek alapján azt emelte ki: függetlenül attól, hogy melyik felekezethez tartozunk, vagy milyen nyelvet beszélünk, a parancs ugyanaz, azaz ízesítenünk kell a világot, hiszen ez a só rendeltetése. Ízfokozóként kell tehát részt vennünk a mindennapokban, keresztényként megmutatnunk a reménységet, a holnap értelmét, a világ világosságát és az Istenbe vetett hit felemelő érzését.

Kardos József unitárius lelkész Pál apostolnak a galátabeli gyülekezethez intézett szavaival tanácsolta azt, hogy valamennyiünket vezessenek a mindennapjainkban a jó cselekedetek, hogy majdan elnyerhessük az örök életet.

Az evangélikus óvoda tehetséges gyermekei műsorral örvendeztették meg a szíveket-lelkeket egyaránt, illetve szolgáltak még Benczédi Mónika (orgona) és Kiss Tünde (fuvola) tanárnők.

További alkalmak

Nagyváradon az alábbi program szerint tartják a következő imaalkalmakat: január 22., szerda, 18 óra – unitárius templom; január 23., csütörtök, 18 óra – Tabor pünkösdista templom; január 24., péntek, 18 óra – messiáshívő zsidó zsinagóga; január 25., szombat, 18 óra – ortodox Holdas Templom; január 26., vasárnap, 18 óra – újvárosi református templom; január 27., hétfő, 18 óra – belvárosi magyar baptista templom; január 28., kedd, 18 óra – görögkatolikus székesegyház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában