Szentmise

2020.01.21. 14:30

Az Árpád-házi Szent Margit-templom búcsúünnepe

Az Árpád-házi Szent Margit naphoz (január 18.) legközelebb eső vasárnap, január 19-én tartotta meg a margittai római katolikus közösség nagytemploma búcsúünnepségét.

Szőke Ferenc

A búcsús szentmise alkalmával mindig sokkal többen vannak jelen, mint egy átlagos évközi vasárnapon, hiszen a rendszeres templomba járókon túl azok is együtt ünnepelnek a közösséggel, akik csak ünnepi alkalmakkor látogatják az Istenházát. Ilyenkor a vegyes felekezetű házastársak is együtt mennek az ünnepi szentmisére, ezen túl igen szép számban érkeznek a környező településekről is. A mostani jelenlét azonban rekordot döntött, mivel zsúfolásig megtelt a nagytemplom. Ilyen tömeg eddig csak a karácsonyi éjféli szentmisére volt jellemző. Köszönhető ez annak, hogy az új plébános, Tóth Attila-Levente nagy népszerűségnek örvend a hívek körében, továbbá annak, hogy az igen szépszámú vendégplébános településük híveinek kíséretében érkezett. Legtöbben idén is a szomszédos Monospetriből jöttek, de a margittai plébános előző szolgálati helye, Tasnádszántó is népes csoporttal képviseltette magát. Megtisztelte továbbá a búcsús misét jelenlétével a Szent József Kertvárosi Római Katolikus Iskola tanárképviselete Hódmezővásárhelyről, akikkel lassan egy éve áll testvérkapcsolatban a margittai plébánia. Az ünnepi szónok és a főcelebráns ft. Mihály Balázs micskei plébános volt, aki szintén szépszámú ünneplőt vonzott jelenlegi és előbbi szolgálati helyéről egyaránt.

Hit és segítőkészség

Beszédének bevezető részében köszöntötte az ünneplőket, a vendég paptestvéreket és a jelenlévő közéleti méltóságokat. Köszönetet mondott a meghívásért, melyet, mint mondta, örömmel fogadott el. Jó alkalom volt arra, hogy kiteljesítse ismereteit Szent Margitról és tevékenységéről. Kiemelte továbbá, hogy minél közelebb kerülünk Istenhez, annál nagyobb szerepet kap életünkben. Ezen gondolattal tért rá Árpád-házi Szent Margit életének és munkásságának bemutatására, akinek gondolataiban, cselekvéseiben mindig Isten volt az első helyen. Mellőzte a testi örömöket, a hit és a segítőkészség irányította életét. A részletes bemutató a kor történelmi körülményeit is tisztázta, nemzetünk akkori történelméről tanári szinten adott átfogó képet. Beszédének befejező részében arra biztatta az ünneplőket: tegyenek azért, hogy Isten első helyen legyen az életükben, ezáltal kerüljünk közelebb hozzá. „Szent Margit segítsen mindannyinkat” – ezzel a fohásszal zárta ünnepi szónoklatát ft. Mihály Balázs.

A szentbeszéd után a házigazda Tóth Attila-Levente mondott köszönetet mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy a templom ünnepét szebbé, felemelőbbé tegye, kifejezve háláját a főcelebránsnak, aki a nagyon rövid felkészülési idő ellenére is eleget tett a meghívásnak. Név szerint köszöntötte Kovács Gyula református lelkipásztort, a görögkatolikus felekezet képviselőit, továbbá a jelenlévő Pocsaly Zoltán polgármestert, aki minden évben megtiszteli jenlétével a katolikus közösség ünnepét. Záróénekként az ünneplő közösség a régi magyar himnuszt (Boldogasszony anyánk) énekelte. Kivonuláskor mindenki kalácsot és forró teát kapott, valamint egy emléklapot, melyen az ünnepelt templom fotója, hátlapján pedig egy Árpád-házi Szent Margit idézet szerepelt: „Istent szeretni, magamat megvetni, senkit nem utálni, senkit nem megítélni.” Ha ezt az intelmet mindenki betartaná szebb és nyugodtabb lenne a világ…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában