Piac

2020.01.15. 15:45

A gyógyszerforgalmazás egy egyik legjövedelmezőbb üzlet

Bukarest után Bihar megyében van a legtöbb gyógyszertár, derült ki egy szakirányú felmérésből. 

Rencz Csaba

A Frames konzultációs cég által készített, a kereskedelmi nyilvántartás és a Pénzügyminisztérium adatait felhasználó tanulmány szerint Bukarestben 384, a „gyógyszerészetben érdekelt egység” működik, Bihar megyében 239. A lista élvonalában következik Argeş (230), Dolj (207), Kolozs (187) és Iaşi (180) megye, a sor végén Giurgiu (36), Tulcea (36), Krassó-Szörény (41) és Hargita (60) áll. A 2018-as és 2019-es adatokat feldolgozó elemzés szerint a gyógyszerészet Romániában egy rendkívül jövedelmező ágazat, különösen a hideg évszakban, amikor a romániaiak nagy része az öngyógyítást részesíti előnyben. Az ágazatban érdekelt több mint négyezer kereskedelmi cég forgalma 2019-ben átlépte a 20 milliárd lejes határt, ami egy milliárddal több, mint az azt megelőző évben. Ha 2010-et vesszük viszonyítási alapnak, akkor a forgalom egyenesen megduplázódott, a profit pedig 505 millió lejről (2010) 811, 6 millió lejre (2018) nőtt. Az elemzők szerint a lakosság az utóbbi években egyre inkább maga akarja megtalálni az orvosságot egészségügyi gondjaira, ehhez egyenesen a gyógyszertárakhoz fordulnak, ebben bátorítják őket a piaci szereplők egyre agresszívebb reklámjai is.

 

Konszolidálódott gyógyszerpiac

 

Romániában 2018-ban 4279 gyógyszerelosztó vállalkozás volt bejegyezve, közel ezerrel több, mint 2010-ben, ám kevesebb, mint az azt megelőző évben (4915). Az elemzők szerint az utóbbi két évben konszolidálódott a gyógyszerpiac, ami annak köszönhető, hogy a nagy cégek jelentősen terjeszkedtek, elsősorban a Sensiblu, Dona, Catena; a kisebb cégek (a 100 ezer lej alatti forgalmúakat értik alatta) teret vesztettek, a piac 60 százaléka helyett, amit 2010-ben uraltak, már csak a harmadát felügyelik.

A téli időszakban a gyógyszerészetben érdekelt cégeknek a legnagyobb kiadást a reklámok jelentik. A befektetés azonban megtérül, mert a tapasztalat szerint a tévéreklámok megjelenés után a lakosok jelentős része a gyógyszertárakban meg is vásárolja, vagy meg is rendeli a figyelmébe ajánlott terméket, ráadásul úgy, hogy nem is megy el orvoshoz. Ez egyrészt nevelés és megszokás kérdése, ugyanakkor törvénykezési aggályokat is felvet, ugyanis a romániai jogi keretek az egyik legagresszívabb reklámozási keretet biztosítják az érdekeltek számára európai viszonylatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában