Lefoglalva

2019.12.30. 19:00

Nagy mennyiségű pirotechnikai eszközt foglaltak le

Több mint 64 tonna pirotechnikai eszközt foglaltak le országos szinten a rendőrök a november 27. és december 26. között a még januárban is tartó Tűzijáték elnevezésű akció keretében.

Az említett időszakban a rendőrök 460 bűncselekményt észleltek és 229 büntetést szabtak ki. Novemberben és decemberben 1260 iskolai megelőző akciót szerveztek, továbbá ellenőrizték az üzleteket, piacokat és más olyan helyeket, ahol pirotechnikai eszközöket árulhatnak. Az akció során 457 engedély nélkül áruló magán és jogi személyt azonosítottak országszerte, és összesen 284.619 lejes büntetéseket szabtak ki. Lefoglaltak 64.154 kg F1, F2, F3, F4 és P1 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközt 1.311.900 lej értékben és hat engedélyt vontak be. A pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályok be nem tartása és a nem megfelelő felhasználás miatt az említett időszakban nyolc személy sérült meg, ezek közül egy halálos kimenetelű volt. A pirotechnikai eszközök négy kategóriája közül csak az F1-el jelölt csoportba (csillagszórók, szikrázó gyertyák, kisebb fáklyák stb.) tartozókat szabad használják azok, akik betöltötték a 16. életévüket. Az F1, F2, F3 csoportba sorolandó eszközök, például a petárdák gyártása, értékesítése, birtoklása és használata engedély nélkül szigorúan tilos, három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetőek a kihágások, valamint pénzbüntetéssel. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy csak engedéllyel rendelkező üzletekből vásároljanak pirotechnikai eszközöket. A kapualjakból, csomagtartókból árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérüléseket, például csonkolásos baleseteket okozhatnak. A pirotechnikai eszközöket száraz helyen kell tárolni a felhasználásig, felhasználáskor pedig biztonságos távolságba, legalább 15 méterre el kell távolodni tőlük. Soha nem szabad gyerekekre bízni ezeket az eszközöket. Emellett mindig körültekintően használják ezeket az eszközöket, hogy se személyi sérülés ne történjen, se anyagi kár ne keletkezzen.

(Borítókép: illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában