Interjú

2019.12.23. 09:06

Küzdeni kell a Várad és Debrecen közötti vasútért

Nagyváradi látogatását kihasználva kérdeztük Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét azokról a konkrét együttműködési lehetőségekről, amelyek elősegíthetik a két város közös fejlődését.

Pap István

Mint azt a nagyváradi színház színpadtechnikai fejlesztését lezáró sajtótájékoztatón is elmondta, Debrecen hozzá kíván járulni a régió fejlődéséhez. Említsen meg néhány konkrét fejlesztési tervet, ami segíti ennek a célkitűzésnek a megvalósítását.

Debrecen a következő időszakban számos területen kívánja erősíteni regionális pozícióit. A gazdaságban jelentős eredményeket értünk el az elmúlt öt esztendőben. A magyar külügyminiszter megállapítása szerint Debrecen Magyarország beruházási bajnoka, és ez valóban így is van: az elmúlt időszakban a legtöbb működő tőke, a legtöbb munkaerő Debrecenbe érkezett, illetve Debrecenben jött létre. És ennek nyilván kihatása van nagyon sok mindenre: a közlekedésre, az oktatásra, a kultúrára. Regionális pozíciónkat kulturális területen is szeretnénk erősíteni, amelynek nagyon fontos mérföldköve a Szigligeti Színház belső színház-technológiájának a felújításával kapcsolatos projekt zárása. Debrecen ehhez társulva a határ másik oldalán a Latinovits Színház befejezésével a régió kulturális értékeit próbálja majd meg összefogni, és egy posztgraduális képzéssel még a fejlesztésében is segíteni; ez lesz a másik pillére ennek a folyamatnak. Mi ezt a beruházást 2020-ban akarjuk kezdeni, és körülbelül két évet vesz igénybe a megvalósítás. Ha az infrastrukturális beruházásokat nézzük, akkor a magyar kormány részéről az autópálya-fejlesztés valósul meg. Jövő nyáron itt lesz majd a határon a magyar autópálya végpontja, és nagyon bízom benne, hogy elkészül a Nagyvárad és a határ közötti öt kilométeres szakasz is. Ez azt jelenti, hogy Nagyvárad nyugati irányban csatlakozik Európa autópálya-hálózatához, és ezek után nagyon intenzív és közvetlen közlekedési kapcsolat lesz a két nagyváros között, ami jelentős mértékben rövidíti majd le az utazási időt. És amiért szerintem küzdeni kell a következő időszakban, az a két város közötti vasúti kapcsolat helyreállítása.

Erről volt is egy egyeztetés nemrégiben a két város vezetése között.

A magyar kormány és Debrecen készít egy hatástanulmányt erről. Nyilvánvaló, hogy ez egy közös döntés kell legyen. Hiányzik a két város között mintegy hat kilométernyi vasúti pályaszakasz, ezt újra kellene építeni, ha régióban gondolkodunk. Márpedig Debrecennek a legfontosabb missziója, hogy Európa egyik hátrányos helyzetű régiójából Európa legversenyképesebb régiójává váljon. Szerintem racionális, okos döntés lenne, ha a két város között nemcsak a közúti, hanem a vasúti kapcsolatok is fejlődnének. Itt vagyunk egymástól hatvan kilométerre, mindkét város kétszázezer feletti lélekszámmal, több százezres agglomerációval. Ha csak a két várost és az agglomerációt veszem, egymillió emberről beszélünk, és nincs a két város között intenzív, jól használható gyorsvasúti kapcsolat. Szerintem ezen változtatni kell, ez lehet az egyik legfontosabb célkitűzésünk a következő időszakban.

Marad még a reptérműködtetés, amelyben nincs együttműködés a két város között. Ebben a vonatkozásban lehet valamilyen változás a jövőben?

– Ez egy speciális helyzet. Mindkét városnak megvan a maga elképzelése. Én ebbe nem tudok beleszólni, én a debreceni reptér és Debrecen város fejlődéséért és fejlesztéséért vagyok elsősorban felelős. Nekem azon kell gondolkodnom, azt kell stratégiai célként megfogalmaznom, hogy Debrecen és a repülőtér jelentősége növekedjen a következő időszakban. Ha ebben a kérdésben van bármiféle kooperációs ötlet, azt megfontoljuk, de igazán értelmes, életszerű ötletet én még ebben az ügyben nem hallottam. Mert az nem életszerű, hogy ha van Debrecenben sok repülőjárat, annak egy részét telepítsük Nagyváradra. Mikor a Ryanair repült innen, érdekes módon senki nem vetette fel azt Nagyváradon, hogy a Ryanair repüljön Debrecenből.

Az esetleg a jövőben létrejövő járatok összehangolása vonatkozásában sem lehet együttműködés?

Nekünk van egy stratégiánk a reptérfejlesztés kapcsán, és ez láthatóan működik. Az elmúlt öt évben Debrecen rendkívül jól sáfárkodott a lehetőségekkel. A gazdasági folyamatok nagyon komoly hatással vannak a közlekedésre is, egyértelműen kijelenthető, hogy a közlekedés, a repülés alapvetően ott fejlődik, ahol a gazdaság is fejlődik.

Borítókép: Papp László, Debrecen polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában