Szabadság mozi

2019.12.12. 13:21

Kulturális központtá válhat a nagyváradi Fekete Sas palota

Az utolsó pillanatban nyújtja be a nagyváradi önkormányzat a Fekete Sas palotában működő egykori Szabadság mozikomplexum felújítására vonatkozó uniós pályázatot. Az elképzelések szerint a volt moziban kulturális központ működik majd.

Pap István

A projektről Mircea Mălan alpolgármester beszélt a tegnapi tanácsülésen. Mint mondta, a Fekete Sas palota Nagyvárad emblematikus épülete, a komplexumnak a moziját már többször megpróbálták felújítani, de műemlékként azért nem sikerült finanszírozást szerezni erre a beruházásra, mert nincs az egész épület a város tulajdonában, a hőszigetelési program keretében pedig éppen azért nem sikerült pénzt szerezni rá, mert műemlékről van szó. Most azonban a Regionális Operatív Program keretében mégis lehetőség nyílt arra, hogy a mintegy 4,6 millió eurós beruházást uniós pénzből finanszírozzák. Az említett 4,6 millió euróból 926 ezer euró a város önrésze, 3,7 millió euró pedig vissza nem térítendő támogatás. Az alpolgármester hozzátette, hogy mivel a kiírás szerint több partnerintézmény pályázhat projektekkel, ezért a város is a Nagyváradi Egyetemmel, a megyei könyvtárral, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR), a Nagyváradi Közösségi Alapítvánnyal és a Romániai Szoftver és Számítástechnika Ipar Egyesülettel együttműködve valósítja meg a tervét. További kikötés, hogy a pályázatok benyújtási határideje 2019. december 12., azaz a mai nap, ezért volt szükség a tegnapi tanácsülés napirendjére tűzni a javaslatot, amelyet a tanácsosok egyhangúlag meg is szavaztak.

Az elfogadott tervezetben a költségvetésen és a város partnerein kívül semmilyen konkrétum nem szerepel, ezért a tanácsülés után Mircea Mălan alpolgármestert kérdeztük a részletekről. Az elöljáró elmondta, hogy az elképzelések szerint a volt Szabadság mozi belső tereit teljesen felújítják, illetve restaurálják. Egy kisebb terem megmarad mozinak, a nagy vetítőteremből multifunkcionális teret alakítanak ki, lesz továbbá a létesítményben egy digitális könyvtár, valamint műhelyek is helyet kapnak itt, amelyekben képzőművészek dolgozhatnak majd. Hozzátette, hogy egy olyan teret szeretnének kialakítani, ahol minden érdekelt aktívan hozzájárulhat ahhoz, hogy meghatározzák a város kulturális, művészeti szegmensének fejlesztési stratégiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában