Szolgálat

2019.12.10. 15:15

Kórushangverseny Váradolasziban: “Vígan énekelj az Úrnak”

Négy énekkar szolgált vasárnap délután a nagyvárad-olaszi református templomban, a gyülekezet által szervezett adventi kórushangversenyen. Isten megtartó igéjét Csűry István királyhágómelléki református püspök hirdette.

Hóseás próféta könyvéből választott időszerű üzenetet Csűry István református püspök, arra hívva fel az atyafiak figyelmét, hogy Isten jóságát érdemes a legkisebb ajándékban is felfedezni. Az Úr ugyanis mindig megment, és fel akarja mutatni azt, hogy az ő szüntelen érkezésével kezdődik a több, a nagyobb, a jobb, a szabadítás, és érhet célba az ember élete, illetve válhat erőteljesebbé az értelme. Minden igei megszólalásnak azonban a részünkről tartalmasnak kell lennie, hiszen ahogy már Hóseás próféta is megfogalmazta helyettünk a bibliai időkben, nem szabad hallgatnunk a világi hatalmasságokra, mert akkor csak folyamatosan csalódni fogunk. Istenre, és nem a saját eszközeinkre kell hagyatkoznunk, és ne a bálványisteneknek hódoljunk, hanem inkább a mi teremtő Istenünkre hallgassunk. Az Isten felé fordulásunknak tehát legyen valódi tartalma, és meglesz az eredménye annak, ha mellé érkezünk, ha mellette vagyunk. Ő ugyanis mindig megmutatja számukra az utat, feltartóztathatatlanul közelít felénk, hogy jobbá tegye az életünket, örömet és boldogságot adjon nekünk- nyomatékosította az egyházfő.

Az igehirdetés után Dénes István-Lukács, a Bihari Református Egyházmegye espere, váradolaszi lelkipásztor köszöntötte a jelenlevőket, a 100. hálaadó zsoltár soraival (“Vígan énekelj az Úrnak te egész föld!...”).

A továbbiakban négy énekkar lépett fel. A váradolaszi gyülekezet Béczy Ernő kórusa (karvezető Jakó Sándor kántor) két ismeretlen szerző énekével (Jöjj, áldott nagy királyunk, valamint Szép hajnalcsillag, setét égre írlak) és a Magyar Református Énekeskönyv 195. énekével (Ez nap nékünk dicséretes nap) készült.

A Bihari Református Egyházmegye Vox Pastoris lelkészkórusa (karvezető Szigeti Ferenc Ernő lelkész) négy csodaszép dallal örvendeztette meg a hallgatóságát (Luigi Cherubini: Jöjj Úr Jézus, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Miért késel Jézus?, Johann Sebastian Bach: Szép csillag, Ernes Cervara: Betlehem éjjelén- katalán népdal).

A várad-réti Csillagocska Alapítvány Csillagfény kórusától (karvezető Márkus Zoltán kántor-karnagy) elhangzott: Giovanni Gastoldi: Öröm van nálad, Claude Fraysse: Szívből köszönöm Uram, Kodály Zoltán: Rossz a Jézus kis csizmája, és a Ding Dong Merrily on High 16. századi karácsonyi ének (Hargita Péter fordítása).

A Nagyváradi Kántorok Kórusa (karvezető Brugós Anikó) szintén négy dallal hangolt rá a közelgő ünnepre: Michael Praetorius: Szép rózsabimbó nyílt ki, Johann Sebastian Bach: Itt állok jászolod felett, Kodály Zoltán: Adventi ének, Berkesi Sándor: Krisztus földre szállt.

Az együttlétet két összkari mű tette még inkább felejthetetlenné, Brugós Anikó vezényletével a fellépők Bárdos Lajostól a Karácsonyi bölcsődal, illetve Berkesi Sándor Karácsonyi népdalrondóját énekelték el közösen.

A szeretetvendégséggel záruló rendezvényen az épülő esperesi hivatal javára folyt a gyűjtés, aki óhajtott, téglajegyeket vásárolhatott, illetve lehetőség volt perselyes adakozásra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában