Kiállítás

2019.12.08. 12:48

A karácsony színei a Nagyváradi Művészeti Líceumban

Koncertekkel, jótékonysági vásárral és kiállítással hangolódnak a közelgő karácsony ünnepére a Nagyváradi Művészeti Líceumban. A karácsony színei című tárlat koordinátora Rácz Eliza festészettanárnő.

Ciucur Losonczi Antonius

 

A Nagyváradi Művészeti Líceum főépületének folyosóin, illetve előterében január végéig megtekinthető kiállítás tulajdonképpen egy tavalyi oktatási projektnek a folytatása, melynek a Kreatívitás és tehetség címet adta az iskola. A felelőse Mihaela Bondor igazgatónő, a koordinátora pedig Rácz Eliza festészettanárnő. Egy egész éven keresztül zajlott, és többfajta tevékenységet ölelt át. A mostani tanévben is az említetten kívül még több pedagógus (Nagy Gabriella igazgatóhelyettes, Dat Liana katedrafőnök, Rácz Ervin, Nada Panait, Anca Maghiar, Jankó-Szép Noémi, Peter Claudia, Meza Andreea, Dávid Mária, Anghel Iulian, Biró Anett, Gaiger Olna, Iștoc Anamaria, Raluca Ferchi-Avrămuț tanárok, Cornelia Tuduc technikus) és diák vesz részt benne. Ennek az első állomása a néhány nappal ezelőtt megnyílt A karácsony színei című kiállítás, valamint az ehhez szervesen kapcsolódó jótékonysági vásár, melyből befolyó összeget nehéz sorsú gyermek megsegítésére fogják fordítani.

- Sokan érdeklődnek irántuk, hiszen a gyermekek, fiatalok alapvetően kíváncsiak. A festmények sokszínűek, szépek, a készítésük közben karácsonyi énekeket hallgattak a diákok, hogy kellő hangulatba kerüljenek, s jobban jöjjön az ihletük- magyarázta lapunknak Rácz Eliza. Hozzátette: már amikor felvetette a témát, nagyon lelkesek voltak, egyből igent mondtak, nagyon akarták tehát a tanítványai is ezt a kiállítást. Hoztak magukkal anyagokat, kellékeket és nagy szeretettel dolgoztak, készülődtek. A vásárban is szívesen forgolódnak, nézelődnek, vesznek ezt-azt, hiszen mint ahogy az már annyiszor bebizonyosodott, a Művészeti Líceumba járó diákok nemcsak ügyesek és tehetségesek, hanem szociálisan is érzékenyek, szeretnek jót cselekedni.

A projektet amúgy támogatja a Bihar megyei tanfelügyelőség is, és a terveik közt szerepel, hogy februárban a 11-12. osztályos diákokkal meglátogatják a nagyváradi, a kolozsvári és a temesvári művészeti egyetemeket. Akkor rendezik ugyanis ezekben az egyetemi központokban az első félévet lezáró tárlatokat, melyek egyúttal lehetőséget teremtenek a váradi művészetis tanárok és diákok számára egyaránt, hogy megtapasztalják, milyen szinten dolgoznak ezeken a helyeken, milyen újdonságokkal rukkolnak elő a képzőművészeti életben. Márciusban aztán, illetve húsvétkor is megint szeretnének jótékonysági vásárt szervezni, ugyazon céllal, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában