Ünnepi szentmise

2019.12.26. 15:11

A betlehemi barlangistálló érkező- és kiindulópont

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, december 24-én délután Böcskei László váradi megyés püspök ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Márton idősek otthona kápolnájában, ahová ezúttal elkísérte őt Roos Márton nyugalmazott temesvári megyés püspök és Vankos Alex diakónus is. A zenei szolgálatot Józsa Domokos kántor látta el.

Ciucur Losonczi Antonius

Bevezető gondolataiban Böcskei László váradi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: egy ideje a világ készül, próbál ráhangolódni Krisztus születésének megünneplésére, de a leglényegesebb, ami igazából ajándék számunkra, az nem más, minthogy Isten felénk indult, emberré lett azért, hogy mi erőre kapjunk, és mi is járni tudjuk a vele való találkozáshoz vezető utat.

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében az egyházmegye főpásztora beszélt arról, hogy sokféleképpen készülnek az embere karácsonyra, de sajnos sokan csak a külsőségekre összpontosítanak, az ünnep igazi, mély üzenete nem nagyon érinti meg őket. Ezzel szemben az egyházi liturgiában különös módon kifejezésre jut ennak a világraszoló eseménynek a megünneplése azáltal, hogy ilyenkor három misét is bemutatnak a katolikus templomokban. Régi szokás, hogy már a besötétedés után éjféli misére gyűlnek össze az ünneplők, ezt követően, a hajnali órákban mutatják be a pásztorok misét, majd délelőtt a karácsonyi ünnepi mise állítja figyelmünk középpontjába Isten megtestesülését. Ne ragadjunk le tehát csak a külsőségeknél, hanem vegyük észre azt, hogy Isten velünk van, miattunk jött el, hogy befogadjuk őt az életünkben, hogy útitársunk és vigasztalónk legyünk, vele együtt haladjunk az életünk útján- tanácsolta a főpásztor, aki ezután a Kivonulás könyvéből idézte azt a jelenetet, amikor az igéret földje felé vonuló választott nép türelmét és reményét elveszítve zúgolódni kezdett, Mózes azonban, mint az Úr szócsöve, megnyugtatta őket, mondván “ma megtudjátok, hogy eljön az Úr: holnap pedig meglátjátok a dícsőségét”. És valóban így is lett, Isten válaszolt. Nem méricskélt, hanem megadta azt, amire az ő mércéje szerint szükség volt, bőségesen megáldotta és megerősítette népét. Erről szól karácsony üzenete is, hogy Isten meghatározott időben belép a mi életünkbe, vigyáz ránk, és megadja nekünk azt, amire szükségünk van.

A megyés püspök felevenítette azt, hogy amikor az idén ott volt Panamavárosban, a Világifjúsági Találkozón, az egyik templomnál egy betlehemest látott, mely átfogta az egész üdvtörténetet, a teremtéstől kezdve, annak bizonyítékául, hogy nem lehetünk szűklátókörűek. Úgy fogalmazott: az örömre hívó betlehemi istálló egy érkező- és kiindulópont, hiszen ide érkezett Isten, aki hűséges maradt az ígéretéhez, és innen kell elinduljunk mi, hogy úgymond feltankolva, hirdessük másoknak is az örömhírt, hogy megvalósuljon az igazi karácsony bennünk és körülöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában